Нов арест по аферата с кибератаката срещу приходната агенция. Собственикът

...
Нов арест по аферата с кибератаката срещу приходната агенция. Собственикът
Коментари Харесай

Арест на летището: Собственикът на „ТАД Груп” с предявено обвинението в кибертероризъм

Нов арест по аферата с хакерската атака против приходната организация. Собственикът на компанията, в чиито компютри прокуратурата откри данните на милиони българи, беше арестуван на летището.

Прокуратурата ще изиска той да остане за непрекъснато в ареста като подстрекател на хакерската офанзива.

Снимка: bTV

Защитата му дефинира задържането като възмутително, тъй като той се е прибрал непринудено и е оповестил, че ще спомага на следствието.

Иван Тодоров беше задържан от " Гранична полиция " малко откакто слезе от самолета на връщане от планувана командировка в чужбина. Малко по-късно в Националното разследване му беше предявено и обвиняването в кибертероризъм. Така на процедура той стана третият обвинен за хакерскиата офанзива над приходната организация.
Собственикът на „ ТАД Груп “ пред bTV: Работим за сигурността на страната, а не срещу нея Иван Тодоров съобщи, че е в Канада по бизнес каузи и през идната седмица се прибира у нас
Разследващите настояват, че Тодоров и комерсиалния шеф на компанията - Георги Янков, са подбудили 20-годишния Кристиян Бойков към киберпрестъпление, което довело до ужас и боязън в обществото. Защитата обаче дефинира ареста му като възмутим.

Иван Тодоров беше задържан минути откакто самолетът му кацна у нас.

Снимка: bTV
Обвиненият за подбудителство на кибертероризъм Иван Тодоров, притежател на " ТАД Груп ", дойде на летище София през днешния ден в 9:05 часа с постоянен полет от Истанбул.

Адвокатът му го очакваше на летището, само че Тодоров беше отведен от самолета напряко в ареста на Националното разследване.

Тодоров беше разгласен за търсене, а прокуратурата издаде за него европейска заповед за арест. Самият той обаче беше безапелационен, че няма да се скрие от правораздаването.
Специализираната прокуратура ще желае непрекъснат арест за шефа на „ ТАД груп ” Иван Тодоров беше арестуван в 9 ч. сутринта на Летище София
На въпрос дали е наясно, че още със стъпването на българска земя е евентуално да бъде арестуван Тодоров отговори:

„ Наясно съм и не се тормозят от това, няма от какво да се опасявам. Ние към този момент 3-4 години се опитваме да подобряваме сигурността на частни и държавни институции. Искаме да работим в интерес на страната, не срещу нея”, разяснява притежателят на „ ТАД Груп”.

Адвокатите обясниха, че той е съдействал на следствието и не е било нужно да влиза в ареста.
Адв. Ина Лулчева: Проблемът не е дали едно момче е пробило Национална агенция за приходите, а по какъв начин страната си пази данните Според нея има "злоупотреба със закона " поради изказванията, че Иван Тодоров от "ТАД Груп " може да се укрие
„ Възмутително е задържането за 72 часа и изказванието, че е належащо налагане на най-тежката мярка на човек, който е оказал цялостно подпомагане, който е уведомил, че отпътува по работа и по кое време ще се върне и че през днешния ден ще се яви. В този случай да се твърди, че има заплаха от укриване, е корист със закона и с правомощия”, съобщи юристът на Иван Тодоров, Ина Лулчева.

От прокуратурата не разясниха. Преди дни обаче основният прокурор съобщи, че имат доказателства за офанзивата против Национална агенция за приходите и че причинителят Кристиян Бойков не е работил самичък.

Засега няма данни, че прокуратурата е стигнала и до гарант.

Утре прокуратурата ще даде още детайлности по случая. Адвокатите обаче припомниха, че Георги Янков и Кристиян Бойков, които са със същите обвинявания за кибертероризъм бяха освободени под гаранция от 20 хиляди лв..

Кибератаката против Национална агенция за приходите Адв. Ина Лулчева: Проблемът не е дали едно момче е пробило Национална агенция за приходите, а по какъв начин страната си пази данните Специализираната прокуратура ще желае непрекъснат арест за шефа на „ ТАД груп ” Собственикът на „ ТАД Груп ” не се прибра в България Шефът на Национална агенция за приходите след хакерската офанзива: Тежко решение бе да не си приключа отпуска Собственикът на " ТАД Груп " Иван Тодоров е бил основател на ГЕРБ Има ли интрига в хакерската атака против Национална агенция за приходите? Появи се разминаване сред справката в Национална агенция за приходите и изтеклите масиви Томислав Дончев: За целия теч на данни ще се откри кой е отговорен Национална агенция за приходите: Няма опасност за загуба на имущество или средства след хакерската офанзива Корнелия Нинова: Национална агенция за приходите да заплати промяната на персоналните карти поради хакерската атака Обявиха за интернационално търсене притежателя на „ ТАД Груп ” (ОБЗОР) Национална агенция за приходите пусна приложението за инспекция на изтеклите персонални данни Собственикът на „ ТАД Груп “ пред bTV: Работим за сигурността на страната, а не срещу нея Разследващите офанзивата против Национална агенция за приходите са разкрили над 500 000 имейла с пароли в конфискуваните компютри Парламентът създае анкетна комисия за хакерската атака против Национална агенция за приходите Обвинените за хакерската атака против Национална агенция за приходите към този момент са трима Специалист за хакерската офанзива: Вредно е да се основават конспирации и да се всява суматоха Ще бъде ли разгласен шефът на „ ТАД груп ” за интернационално търсене? Национална агенция за приходите дадоха отговор на най-важните въпроси на жителите след хакерската атака Прокуратурата ще изиска 72 часа арест за работодателя на обвинявания за хакерската атака в Национална агенция за приходите
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР