Нов антиправителствен протест се проведе вчера в центъра на София.

...
Нов антиправителствен протест се проведе вчера в центъра на София.
Коментари Харесай

Политолози се дърлят проруски настроен ли е президентът Радев

Нов антиправителствен митинг се организира през вчерашния ден в центъра на София. Той бе всеобщ, стигна се и до напрежение сред стачкуващи и полиция.

"Фундаментално нещата не са се трансформирали от есента, когато митингите престанаха, недоволството у хората може да се е засилило. Не би ме изненадало митингите да ескалират ", разяснява политологът Слави Василев в студиото на "България заран " .
Колегата му - доцент Стойчо Стойчев , напомни, че нормално в края на януари и през целия февруари има висок обществен капацитет. Това са седмиците от годината, в които идват високите сметки за отопление, хората са задлъжнели по празниците и са потиснати от зимните месеци.
По-ранни избори от 4 април не може да има, безапелационен бе той. И добави, че обособени партии може да преценяват, че до изборите може да нагнетяват напрежение, с цел да се стигне до отрицателен избор.
Минимум обичайните 3-3,5 млн. души ще гласоподават, счита Стойчев. Според него за изборната интензивност ще способства и появяването на изборите на "Има подобен народ " на Слави Трифонов.
"Ако митингът придобие повсеместност, това несъмнено ще вдигне изборната интензивност ", счита Василев. По думите му възприятието за омерзение към властта или дадена политическа система би могла да бъде инструмент, който да изкара хората от летаргията и да ги накара да гласоподават.
Междувременно министър председателят Бойко Борисов нападна президента Румен Радев след ареста на съветския опозиционер Алексей Навални. Министър-председателят настоя президентът да излезе с позиция по тематиката.
"Знаем през цялото време на мандата на президента, че е песимистичен във връзка с наказания по отношение на Русия, свързани с спора в Крим. Неговата позиция е, че тези наказания са несправедливи. В този проблем се търси същата линия ", съобщи доцент Стойчев пред Bulgaria ON AIR.
Слави Василев опонира на доцент Стойчев за съветската ориентировка на Радев. Според него това е мит и позициите на президента не са проруски.
"Премиерът Борисов гледа да избяга от действителността в България, като насочи един проблем, който не е на дневен ред у нас. Навални е проблем, който би могъл да се характеризира като отбрана на демокрацията. Няма потребност да гледаме Русия и Навални, България има напълно други проблеми ", изясни той.

Политологът доцент Стойчо Стойчев бе безапелационен, че надзор и почтеност на изборите се подсигурява с наличие на покровителите и наблюдаващите, а не с видеонаблюдение , за каквото упорства Румен Радев.
"Целта е във всички 12 000 секции да се заловен две баби, които мърдат листа, с цел да се употребят като инструмент и да се каже: "Те фалшифицираха изборите ", счита той.
Слави Василев още веднъж не се съгласи с мнението му и посочи, че огромна част от хората, които са в секционните изборни комисии, отиват там за парите, които ще вземат. Много постоянно за още 100 лв. се обръщат на другата страна, когато би трябвало да се попълни протокол, даде образец той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР