Нов американски закон може да забрани на Apple и Google

...
Коментари Харесай

САЩ „гонят” приложения, приемащи цифровия юан


Нов американски закон може да забрани на Apple и Гугъл да оферират приложения, употребяващи китайския дигитален юан (снимка: CC0 Public Domain)

Нов законопроект в Съединени американски щати планува възбрана на онлайн-магазините за приложения – като тези на Apple и Гугъл – да поддържат приложения, които разрешават заплащания с китайската цифрова валута – цифровия юан. Аргументът – опасения, че платежната система може да разреши на Пекин да шпионира американците.

Законопроектът гласи, че фирмите, които имат или управляват магазини за приложения, „ няма да носят или поддържат никакви приложения в [своите] магазини за приложения в Съединените щати, които поддържат или разрешават транзакции с e-CNY ”. Текстът е създаден от сенаторите-републиканци Том Котън, Марко Рубио и Майк Браун.

Според офиса на Котън, цифровият юан може да обезпечи на китайското държавно управление „ видимост в действително време за всички транзакции в мрежата, създавайки и сигурността за американските лица, които се причислят към тази мрежа “.
още по темата
Центърът за нова американска сигурност – мозъчен концерн, основан във Вашингтон – съобщи в отчет от януари 2021 година, че и системата за електронни заплащания „ евентуално ще бъдат берекет за наблюдаване на ЦКП над стопанската система и за интервенция на държавното управление в живота на китайските жители “, отбелязвайки, че „ транзакциите ще съдържат точни данни за потребителите и тяхната финансова активност “.

Законопроектът идва малко откакто WeChat, известно приложение за известия и заплащане, благосъстоятелност на китайската Tencent с над 1,2 милиарда консуматори, разгласи, че ще стартира да поддържа е-валутата. Alipay, извънредно известно приложение за заплащания, благосъстоятелност на Ant Group, също приема цифровата валута. И двете приложения са налични в магазините за приложения на Apple и Гугъл.

Китайското посолство във Вашингтон назова законодателството „ следващият образец за неудържимото предпочитание на Съединените щати да тормозят непознати компании, като злоупотребяват с държавната власт на несъстоятелна основа – националната сигурност “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР