Нов албум, рекордни продажби, планирано турне през 2023 г.… В

...
Нов албум, рекордни продажби, планирано турне през 2023 г.… В
Коментари Харесай

Защо и властите в САЩ се заинтересуваха от предстоящото турне на Тейлър Суифт?

Нов албум, рекордни продажби, планувано турне през 2023 г.… В рамките на по-малко от месец - от края на октомври до края на ноември, певицата Тейлър Суифт съумя да изкачи нови върхове в музикалната си кариера, само че и да се окаже, въпреки и индиректно, забъркана в скандал, избухнал към продажбата на билетите за идните ѝ концерти в Съединени американски щати, написа.

В центъра на проблемите, които съществено ескалираха и стигнаха чак до американските управляващи, е уеб сайтът " Тикетмастър ", благосъстоятелност на " Лайв нейшън ентъртейнмънт инк ". Двете компании се сплотиха през 2010 година, като вследствие на сливането се образува мегакорпорация, преобладаваща в промишлеността за продажба на билети за концерти. По данни на американските медии през 2019 година, последната година преди експлоадирането на пандемията от COVID-19, онлайн магазинът е продал 485 милиона билета за над 40 000 изяви онлайн.

И Тейлър Суифт реши да се довери на " Тикетмастър " поради сериозния опит на компанията. Тя разгласи при започване на ноември, че в Съединени американски щати ще направи турне от март до август 2023 година Първата партида билети за концертите беше пусната в предварителна продажба на 15 ноември и провокира нечуван интерес. Заради “безпрецедентното търсене “ - към 3,5 милиона фенове на певицата, ботове и прекупвачи на билети са се втурнали да купуват билети, уеб сайтът " Тикетмастър " се срина. 

Желаещите да участват на концертите се сблъскаха с безчет известия за неточност, а други часове наред на вятъра чакаха на виртуална опашка. В същото време билетите - в началото пуснати на цени от 49 до 449 щатски долари, скочиха внезапно на пазара за препродажба, достигайки стойност от 28 хиляди щатски долари. Заради проблемите търговията беше прекратена, само че все пак въпросите и подозренията порастват лавинообразно. 

От " Тикетмастър " признаха за компликациите, само че и не пропуснаха да се похвалят, че  са  били изтъргувани над два милиона билета - връх за реализатор в границите на един ден. Това обаче не успокои почитателите, а абсурдът съществено ескалира, привличайки  интересът и на управляващите в Съединени американски щати, които от много време наблюдават под лупа онлайн продавача на билети поради подозренията за монополно състояние на пазара.

Тейлър Суифт също се разгневи на " Тикетмастър " за неспособността на онлайн магазина да се оправи с по-голям от нормалния интерес. В профила си в Инстаграм тя написа, че " няма да се оправдава за никого, тъй като ги попитахме няколко пъти дали ще съумеят да се оправят с сходно търсене и получихме уверения, че могат ".

Големият интерес към идните концерти на певицата е изцяло предстоящ - " The Eras Tour " ще е първото турне на Суифт от 2018 година насам. За финален път тя се срещна онлайн с феновете си преди съвсем пет години при представянето на албума " Reputation ". От тогава до в този момент певицата пусна нови продукции, само че редица аргументи, измежду които и пандемията от КОВИД-19, попречиха на изявите й онлайн.  

Властите в Съединени американски щати също търсят отговори за зародилите проблеми към продажбата на билети за турнето на Тейлър Суифт. Според информация на в. " Ню Йорк таймс "   Министерството на правораздаването е почнало следствие поради подозренията за монополно състояние на компанията " Лайв нейшън ентъртейнмънт ". 

Хаосът притегли вниманието на сенатора от Демократическата партия Ейми Клобучар, ръководител на антимонополната комисия в американския Сенат. В писмо до " Лайв нейшън ентъртейнмънт " тя показва " мощна угриженост по отношение на конкуренцията в промишлеността за продажба на билети ”.

„ Силата на “Тикетмастър ” на първичния пазар на билети го изолира от конкурентния напън, който нормално тласка фирмите към нововъведения и възстановяване на услугите си “, счита сенатор Клобучар.

„ Това може да докара до трагични сривове на услугите, както към този момент  видяхме, при които  потребителите са тези, които заплащат цената. “

И сенаторът Александрия Окасия-Кортес, която също е от Демократическата партия, повдигна въпроса на фона на абсурда с концертите на Тейлър Суифт. „ Ежедневно увещание, че “Тикетмастър ” е монопол, сливането с “Лайв нейшън ” в никакъв случай не е трябвало да бъде одобрявано… “, написа тя в обществените мрежи.

Задушаващата хватка на “Лайв нейшън ” и “Тикетмастър ” върху онлайн пазара на билети за събития онлайн е сложена под въпрос, откакто двете компании се сляха. Посетителите на концерти се оплакват от липса на избор, скрити такси, лимитирана наличност и препродаване  на билети…

Американски законодатели желаеха Федералната комерсиална комисия да приложи закон от 2016 година против прекупвачите на билети, употребяващи ботове, откакто " Тикетмастър " упрекна софтуера за проблемите. Сенаторите Ричард Блументал и Марша Блекбърн, които са работили по закона от 2016 година, забраняващ на прекупвачите на билети да употребяват програмен продукт за закупуването им, притиснаха Федералната комерсиална комисия да даде отговор какво е направила за използването му, в случай че въобще е подхванала някакви дейности. 

След билетното крушение последователи на Тейлър Суифт оповестиха, че ще съдят онлайн магазина. Те към този момент са завели дело в съд в Калифорния против “Тикетмастър ” по обвинявания в “измама, фиксиране на цени и нарушавания на антитръстовите правила “. Ищците упорстват, че колосът за продажба на билети е разрешил на прекупвачите да изкупят входните документи на първичния пазар, а по-късно получат „ спомагателни такси “ за всеки препродаден билет.

Според специалисти в сектора, представени от американските медии, сериозен проблем е препродажбата на билети за концерти. И този път това също пролича с цялостна мощ, откакто входен документ за турнето на Суифт стигна единична цена от 28 хиляди щатски $. 

Напълно наясно с тази процедура доста международни звезди подхващат ограничения в опит да спрат спекулата. Ед Шийран, да вземем за пример, не разрешава билетите за изявите му да бъдат препродавани над номиналната им стойност. През 2017 година артистът взе решение да анулира 10 000 билета, препродадени на повишени цени и предложи на “пострадалите ” почитатели късмет да си купят нов билет - на в началото оповестената стойност, напомня Си Би Ес. Майли Сайръс и Адел изискват от посетителите на концерта да показват кредитната карта, употребена за автентично закупуване на входните документи; “Блек кийс ” пък подредиха на “Тикетмастър ” да анулира препродадените билети и не позволи почитателите, които се пробват да влизат с тях…

Началото на турнето “The Eras Tour ” на Тейлър Суифт е планувано за 17 март от Глендейл, щата Аризона. Финалът би трябвало да бъде на 9 август в Лос Анджелис. Засега певицата не е оповестила дати за концерти в други елементи на света, само че дава обещание скоро да зарадва и почитателите си отвън рамките на Съединени американски щати.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР