Нотариусите ще проверяват електронно в НАП дали сме изрядни данъкоплатциОтпада

...
Нотариусите ще проверяват електронно в НАП дали сме изрядни данъкоплатциОтпада
Коментари Харесай

Без кредит, ако имаш глоби от КАТ

Нотариусите ще ревизират електронно в Национална агенция за приходите дали сме изрядни данъкоплатци
Отпада концепцията да отхвърлят механически обзор на автомобил на дебитор

Ще има и наказания за нотариусите

Хората няма да могат да вземат ипотечен заем, в случай че имат неплатени санкции на КАТ или някакви други отговорности към държавната хазна. Това плануват промени в данъчните закони, които са импортирани в Народното събрание от Министерски съвет, дружно с плана на бюджет за 2023 година

И сега има условие при продажба на парцел или автомобил, както и при основаване на ипотека или залог, продавачът или надлежно ипотекарният дебитор или залогодателят да нямат подлежащи на наложително осъществяване отговорности за налози, мита и наложителни осигурителни вноски. Но продавачът или индивидът, който прави ипотека, просто би трябвало да попълни декларация, че няма отговорности към хазната. Практиката на Национална агенция за приходите обаче демонстрира, че има доста случаи, в които хората лъжат и подписват такива заявления, макар че имат отговорности към бюджета.

С препоръчаните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се прибавя и условие продавачът на жилището или колата, или надлежно ипотекарният дебитор да нямат освен отговорности за налози и осигуровки, само че и за неплатени санкции, в това число и такива на КАТ. Освен това измененията плануват нотариусите да ревизират онлайн дали продавачите на парцели и коли, както и взимащите ипотечен заем, имат отговорности към хазната. Това ще става като нотариусите ще вършат електронна информация за индивида в данъчното му досие в Националната организация за доходи. И единствено, в случай че няма борчове към хазната, нотариусът ще изповядва договорката или надлежно ще вписва ипотеката.

При продажба на парцели и коли ще остане съществуващата и сега опция, в случай че продавачът има отговорности към хазната, те да бъдат приспаднати от цената на договорката и да бъдат преведени от купувача в бюджета.

Предложените промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс плануват и наказания за нотариусите, в случай че не спазят новите си отговорности и изповядат договорка или впишат ипотека без да ревизират за съществуване на задължения към хазната. В тези случаи нотариусите ще бъдат солидарно виновни за отговорностите към хазната на продавача на парцела или колата, както и за борчовете на индивида, взел ипотечен заем.

Във импортираните в Народното събрание промени в данъчните закони е отпаднала първичната концепция на Министерство на финансите колите да минават на механически обзор, единствено в случай че притежателят или ползвателят им няма неплатени санкции на КАТ.

Тази концепция не е стартирана за първи път. Подобно предложение беше направено и през лятото на 2022 година, само че тогава отпадна след изказаните подозрения от специалисти до каква степен мярката ще бъде ефикасна. След стартиране на последните препоръчани от Министерство на финансите промени в данъчните закони за публично разискване преди няколко дни още веднъж имаше отрицателни мнения по концепцията колите да не бъдат допускани на механически обзор, в случай че притежателят има неплатени санкции.
В две решения Конституционният съд сочи: Нямат виновност жителите, в случай че страната е неспособна
Спряха практиката да не пускат на границата



Обстоятелството, че страната не може да извърши задължението си по наложително събиране на санкции, не може да бъде съображение за фактическо санкциониране на жителите, показва Конституционният съд.

Всяко ограничение на съществени конституционни права на жителите, което има за цел да компенсира неспособността на страната да извършва отговорностите си, е неприемливо в правовата страна. Това уточни Конституционният съд в Решение №3 от 23 март 2021 година, с което разгласи за противоконституционни два текста от Закона за движени по пътищата (ЗДвП). Нормите бяха признати през 2007 година и 2017 година и съгласно тях трябваше да бъде вземана книжката на лидер и спиран автомобилът от придвижване на притежател, които имат неплатени санкции към КАТ.

Делото в Конституционен съд беше по искане на омбудсмана Диана Ковачева и то малко откакто Върховният административен съд през ноември 2020 година забрани на Министерство на вътрешните работи да ревизира за неплатени санкции пътуващите по границите и на неизрядните платци да бъдат вземани книжките или колите спирани от придвижване.

“Обстоятелството, че страната не може да извърши задължението си по наложително събиране на наложените санкции, по никакъв метод не може да бъде съображение за фактическо санкциониране на жителите ”, написа още в Решение №3.

Като негово разумно продължение стана факт и Решение №6 от 29 юни 2023 година, с което беше разгласен за противоконституционен още един текст от ЗДвП, съгласно който Министерство на вътрешните работи можеше да отхвърля да издава шофьорска брошура или неин препис или да връща отнета брошура на жител, който има неплатени санкции. Искането беше импортирано в Конституционен съд от Висшия адвокатски съвет, а срещу него се оповестиха в мнения единствено представителите на изпълнителната власт - актуалните вътрешен и транспортен министър от кабинета “Денков ”.

Заплатите на сервитьорки единствено посредством банка
Дивидентите по банкова сметка, в случай че са над 500 лева
Парите по сметка във компании с над 50 души



Заплатите в заведенията за хранене и заведенията да бъдат изплащани единствено по банков път, оферират от Министерство на финансите.

Дивидентите ще би трябвало да бъдат изплащани единствено по банкова сметка, в случай че са в размер над 500 лева, плануват промени в данъчните закони, които са импортирани в Народното събрание дружно с плана на бюджет.

Първоначалното предложение на Министерство на финансите предвиждаше по банкова сметка да бъдат изплащани всички дивиденти без значение какъв е размерът им. Но представители на бизнеса възразиха, че някогашни приватизационни фондове и кооперации изплащат дивиденти на стотици хора, които от време на време са в доста дребен размер и банковите такси са по-големи от самия дял. Затова във импортираните в Народното събрание промени е планувано по банкова сметка да бъдат изплащани единствено дивиденти над 500 лева

Същевременно в Народното събрание е импортирано предлагането заплатите в заведенията за хранене, както и във компании с над 50 души личен състав да бъдат изплащани единствено по банков път. Мотивът за това предложение е, че сега има процедура работодатели да изплащат публично като заплата дребни суми на наетите чиновници, а в допълнение да им дават пари в брой, за които не заплащат налози и осигуровки.

Но изобщо не е ясно, в случай че измененията бъдат гласувани, за какво притежателят на ресторанта да не може да преведе по банковите сметки на сервитьорките минималната работна заплата и отново да им дава спомагателни суми в плик, за които не заплаща данъци. Това че формалната заплата ще бъде изплащана по банкова сметка, по никакъв метод няма да повлияе на даваните в плик пари.

Размерът остава до 200 лева на месец
Ваучерите за храна ще бъдат електронни
Банкомати няма да ги одобряват



Ваучерите за храна ще станат електронни.

Ваучерите за храна ще може да бъдат освен на хартия, а и на електронен притежател. Това плануват промени в данъчните закони, които са импортирани в Народното събрание дружно с плана на бюджет.

Електронните ваучери ще влязат в приложимост от 1 януари 2024 година След това ще има временен интервал от шест месеца, в който ще може да бъдат давани както хартиени, по този начин и електронни ваучери за храна. А от 1 юли 2024 година ваучерите ще бъдат единствено електронни.

Електронният ваучер за храна ще бъде нещо като дебитна карта. Но ще има ограничаване и техническа възбрана с ваучера за храна да бъдат теглени пари в брой от банкомат. Освен това с електронния ваучер няма да може да бъдат купувани вино, спиртни питиета, питие и тютюневи произведения. И сега има такава възбрана, само че когато човек дава книжен ваучер в магазина продавачките могат да създадат изключение, в случай че да вземем за пример в кошницата с храни има и бутилка вино. Докато при електронния ваучер това ще бъде невероятно, тъй като електронно ще бъде блокирано заплащането с нето на вино, бира, алкохол и цигари.

Върху електронния ваучер ще би трябвало да има записан период на годност, както и неповторим самостоятелен номер. Върху ваучерите ще би трябвало да бъдат написани имената на компанията, която го е издала, както и на компанията, която го е дала на своя чиновник.

Сумата, която служащите ще могат да получават под формата на ваучери, остава 200 лева на месец. Но общият размер на ваучерите, които компаниите ще могат да дават на служащите, още за 2023 година се усилва от 1 милиарда лева на 1,4 милиарда лева Така повече хора може да получат ваучери вместо нарастване на заплатата.

Връчват ни електронен фиш на мейла или посредством шеф
Пращат ни СМС, в случай че ни снимат с превишена скорост
20% понижение, в случай че платим до 7 дни



Електронните фишове за превишена скорост ще може да бъдат връчвани и електронно. Освен това водачите ще получават и уведомления на мобилния си телефон или в електронната поща.

Шофьорите ще получават малко текстово известие (СМС) на мобилния си телефон или съобщение на електронната поща, в случай че камера на пътната полиция ги снима с превишена скорост. Това плануват промени в Закона за придвижване по пътищата, които са част от законодателните промени, съпътстващи импортирания в Народното събрание план на бюджет за 2023 година
В Министерство на вътрешните работи ще създадат база с данни за електронните пощи и телефони на водачите. Това ще става като при всяко издаване или възобновяване на шофьорска брошура хората ще бъдат длъжни да показват имейл и телефон за връзка.

Уведомлението посредством СМС или известие на електронната поща няма да става незабавно, откакто водачът бъде сниман в нарушаване. Уведомленията ще се изпращат до три работни дни от датата, на която е публикуван фишът, електронният фиш или наказателното разпореждане за нарушаването. Важно е да се подчертае, че уведомлението посредством СМС на мобилния телефон ще има единствено осведомителен темперамент и няма да се смята за публично връчване на фиша или акта, след което стартират да текат периодите за заплащане на санкцията.

Самото връчване на електронни фишове и наказателни постановления, издадени от органите на Министерство на вътрешните работи, ще може да става по четири разнообразни метода, плануват измененията. Първият метод е добре прочут и сега - с предложено писмо с противоположна квитанция посредством лицензиран снабдител на пощенска или куриерска услуга на непрекъснатия адрес на нарушителя, надлежно на адреса на ръководство на компанията, в случай че колата е служебна. Вторият метод на връчване ще бъде посредством работодателя на нарушителя или чиновник във компанията, претрупан да приема бумаги. Третият вид е персонално против автограф. В този случай връчването ще може да става както от чиновници в пътната полиция, по този начин и от други чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Четвъртият метод за връчване на фишове и актове ще бъде по електронен път. Това ще става посредством осведомителната система за несъмнено електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги. За да бъде употребен този вид, хората би трябвало да са подали електронната си поща на администрацията и да са се съгласили да получават на нея публични известия. Фишове и санкции ще може да бъдат връчвани електронно и посредством Портала за електронни административни услуги на Министерство на вътрешните работи, плануват измененията. В Портала за електронни услуги на Министерство на вътрешните работи хората могат да се записват, с цел да употребяват електронни услуги. Там ще има и информация за невръчени електронни фишове или наказателни постановления. Ако човек влезе с профила си в Портала и огледа в рубриката за невръчени санкции, документите ще се смятат за връчени, излиза наяве от новите текстове.

Ако човек откаже да получи наказателно разпореждане или електронен фиш, отводът ще се удостоверява с подписа и имената на индивида, който прави връчването, върху противоположната квитанция, надлежно разписката към електронния фиш или наказателното разпореждане, и с подписа на един очевидец. Отказът на получателя няма да визира редовността на връчването, т.е. даже човек да откаже да вземе документа, периодите за заплащане ще стартират да текат.

Органите на пътната полиция ще могат да връчват и отпечатан цифров облик от автоматизирана осведомителна система на издадено наказателно разпореждане за нарушаване. Това връчване ще стана като служителят на реда и водачът се подпишат върху документа. Ако водачът откаже да подпише, документът ще се счита за връчен при съществуване на автограф на очевидец.

С измененията в закона ще бъде дадена опция водачите да заплащат наложените с фишове санкции в понижен размер. Ако нарушителят заплати в 7-дневен период от налагането на санкция с фиш, ще може да заплати 80 на 100 от размера є, гласят новите текстове. В момента водачите имат опция да платят единствено 70% от наложени с електронен фиш санкции, в случай че внесат парите в 14-дневен период. Промяната ще важи за наложени с книжен фиш санкции за дребни нарушавания, открити на място, да вземем за пример при прекъсване за инспекция на пътя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР