Нотариусите искат 5 години затвор за свидетели, излъгали в сделките

...
Нотариусите искат 5 години затвор за свидетели, излъгали в сделките
Коментари Харесай

С трима свидетели ви вземат имота

Нотариусите желаят 5 години затвор за очевидци, излъгали в покупко-продажбите с парцели. Законът дава право нотариусът да издава констативен акт за благосъстоятелност, в случай че трима очевидци потвърдят пред него, че даден парцел се употребява от някого към този момент 10 години.

Семейството на Гьокчен инцидентно открива, че 14 декара аграрни земи, които тя би трябвало да има, се обработват от кооперация в Хасковско.

" Веднага осъществихме среща със притежателите на кооперацията и те обявиха, че са продадени на тях. Моето име на никое място не попада “, споделя Гьокчен Ахмед.

Адвокатът, нает от фамилията, споделя, че сходни случаи не са изключение в неговата процедура.

Според него казусът е, че законът дава право с трима очевидци нотариусът да издаде констативен акт.

" На процедура нотариусът няма контролни функционалности дали изнесените данни са правилни. Той даже не може да ревизира дали тези хора са директни очевидци на това притежание. Те могат да живеят и в чужбина и да са пристигнали единствено за това, потвърждавайки го той и задължен да издаде подобен акт “, споделя юрист Тодор Ташев.

От нотариалната камара показват, че истината се открива от свидетелските показания.

" Може да има несъгласие в показанията, само че има и подобен миг, че при обстоятелствените инспекции нотариусът може да отиде на място и да ревизира, с цел да се увери какво съставлява парцела и фактически кой е във притежание “, изясни пред bTV Димитър Танев, ръководител на Съвета на нотариусите.

Подобни инспекции обаче се случват рядко, регистрират от камарата и оферират очевидците да си носят наказателна отговорност.

Според юриста, спечелил делото на Гьокчен, изходът е да има произвеждане в съда. Тя се надява законите да бъдат уредени по този начин, че да няма повече пострадали като нея.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР