Носителят на осем златни олимпийски медала в спринта Юсейн Болт

...
Носителят на осем златни олимпийски медала в спринта Юсейн Болт
Коментари Харесай

Болт с голямо признание за цялостен принос

Носителят на осем златни олимпийски медала в спринта Юсейн Болт ще бъде почетен с премията за изцяло творчество на премиите на БиБиСи за Спортна персона на годината. 36-годишният ямаец е най-бързият спринтьор в историята и се отдръпна от спорта през август 2017 година като 19-кратен международен първенец.

Той беше коронован за олимпийски първенец на 100 и 200 метра на три поредни олимпиади - Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016.

“Аз съм живото доказателство, че в случай че работиш крепко, можеш да получиш всичко, което пожелаеш. Едно нещо, на което татко ми ме научи е, че в случай че искаш нещо, работи интензивно за него. Той ми сподели, като работеше настойчиво, с цел да обезпечи прехраната на мен, майка ми и сестра ми, тъй че когато ми сподели, аз го повярвах. Просто бъдете съсредоточени и работете за това “, сподели Болт пред БиБиСи.

View this post on Instagram
A post shared by World Athletics (@worldathletics)

Болт е единственият спортист, който печели и 100 и 200 метра на три поредни олимпийски игри, записа трайния си международен връх на 100 метра от 9.58 секунди на Световното състезание през 2009 година в Берлин.

Освен това той към момента държи международния връх на 200 метра от 19.19 секунди, който сложи четири дни след върха си на 100 метра в Берлин, като тези триумфи бяха първите от 11 златни медала на четири международни шампионати.

Първите му международни медали (сребърни на 200 м и 4x100 м) пристигнаха в Осака през 2007 година Фалстарт на 100 метра в Дегу четири години по-късно му предложи още едно увещание да продължи да се концентрира върху задачите си.

View this post on Instagram
A post shared by Usain St.Leo Bolt (@usainbolt)

“Всичко се случва с причина. Можех да отида в Дегу и да печеля, а по-късно да направя провал на Олимпиадата. Това ми подсети да се придържам към това, което знаех. Държеше ме съсредоточен и ме поддържаше ”, добави той.

Ямаецът реализира невиждан “троeн требъл “ от олимпийски златни медали на последните си игри в Рио, само че от този момент той загуби купата си на 4x100 м от 2008 година, откакто неговият съотборник Неста Картър даде позитивна допинг проба за неразрешено вещество.

Болт избра да се пенсионира след Световното състезание през 2017 година в Лондон, където постави завършек на блестящата си кариера с бронз на 100 метра при мъжете.

Говорейки за своята лекоатлетическа кариера, Болт сподели: “Чувствам се приключен. Постигнах всичко, което желаех в моя спорт. Страхотно е възприятието да знам, че с решителността и саможертвата, които вложих, мога да реализира това, което желаех. Опитвам се да стимулирам хората, като им споделям да имат вяра в себе си. “

Предишните носители на премията за повсеместен принос на БиБиСи за Спортна персона на годината включват Били Джийн Кинг, Пеле, Боби Чарлтън, Тани Грей-Томпсън, Дейвид Бекъм, Джесика Енис-Хил, Крис Хой и миналогодишният притежател Симон Байлс.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР