Носителят на наградата Пулицър Сиймор Хърш говори на живо за

...
Носителят на наградата Пулицър Сиймор Хърш говори на живо за
Коментари Харесай

В САЩ предрекоха голяма победа на Русия

Носителят на премията " Пулицър " Сиймор Хърш приказва онлайн за това по какъв начин Москва към този момент е " победила " Вашингтон в сегашната международна борба, като е спечелила половината население на света на своя страна.

Ще успее ли Русия в това време да стане самодостатъчна, без да повтори ориста на Съюз на съветските социалистически републики, за какво би трябвало да вземем образец от Иран, обясниха специалистите на " Цариград ".

От началото на 90-те години да се впише в западния план при всевъзможни условия беше главната цел на тогавашна Русия. Защо би трябвало да произвеждаме това, което Западът прави по-добре? Ще купим всичко за петрол и газ. В резултат цели промишлености бяха сложени под ножа.

Тогава ролята на Русия като огромна бензиностанция с ракети устройваше всички. И това продължи до мюнхенската тирада на Путин, когато той сподели, че ние имаме свои ползи. Западът нямаше желание да се отхвърля от новата си колония.

И през всичките тези години се пробва да си го върне. Но векторите на нашите стойностни координати се разминаваха от ден на ден и повече, което докара до СВО. И в случай че е по този начин, тогава Западът взема решение да остави опожарено поле към Русия.

Ще станем ли суровинен придатък на Изтока?

Санкциите, наложени под американска диктовка, прекъснаха външните връзки, газопроводите бяха взривени, проамериканските президенти и канцлери чинно унищожават стопанските системи си. И по какъв начин посред този възходящ безпорядък Русия може да бъде построена със самодостатъчна стопанска система?

" Ние освен можем, само че и би трябвало да бъдем самодостатъчни. Друг мъдрец Лев Тихомиров написа, че Русия е прекомерно увлечена от международния пазар, макар обстоятелството, че е самодостатъчна ", споделя докторът на икономическите науки Валентин Катасонов.

" Принудителната индустриализация от 30-те години на предишния век беше една от задачите за отбрана против рецесиите, разтърсващи Запада ", съобщи още той.

The Economist обръща внимание на обстоятелството, че имаме цялостен набор от минерали и неповторимо географско местонахождение:

" Затова е необичайно, че и през днешния ден управляващите понякога споделят, че макар глобите ще продължим да влизаме в международната стопанска система. А основата на нашия експорт продължава да бъде суровината. Май забравяме думите на Менделеев, че да продаваш недопечен нефт е като да нагряваш пещта с банкноти. "

Водещият специалист на Центъра за политически технологии Никита Масленников е склонен с това:

" Ще би трябвало да променим структурата на стопанската система, в това число петролния и газовия бранш, където залежите са изчерпани и продажбата на недопечен нефт и даже бензин е загуба. "

Масленников изяснява, че разликата сред суровия нефт и продуктите от неговия седми преработвателен блок е 1 към 100! Първата обработка на петрола е бензин, по-късно ракетно гориво, корабни горива, смазочни масла, синтетичен каучук и така нататък Продуктите от седмия стадий на преправка от недопечен нефт костват 100 пъти повече от самия нефт.

Страна, която няма лично машиностроене, която не може да се обезпечи с машини, коли, самолети, няма да сътвори развита стопанска система с никакви приходи. Затова приоритет е развиването на машиностроенето и IT технологиите.

И просто променяйки посоката на износа на първични материали от Запада към Изтока, ние рискуваме да се превърнем от „ суровинен придатък на Запада “ в „ суровинен придатък на Изтока “ – това е!

Ще се оправят ли без нашия исполин?

Залъгват се тези, които се надяват, че Западът няма да стигне на никое място без нашите първични материали и най-после ще анулира глобите. И по какъв начин да вземем за пример Съединени американски щати ще се оправят, без да купуват исполин от Русия, нужен за галактическото и самолетостроенето?

Но работата е там, че американците купуват исполин от Русия единствено тъй като нашата цена е по-ниска от другите. Подкрепени от политическа нужда - ще купуват от други.

Днес Европа, която получи " енергийна самостоятелност от Русия ", купува американски полутечен газ на цена в пъти по-скъпа от нашата - и го толерира. Когато има битка за бъдещето, политиката движи стопанската система.

И въпреки всичко даже видни американски фигури признават, че имаме неограничени запаси за напредък. Наскоро, по малкия екран онлайн, носителят на премията „ Пулицър “ и световноизвестният проверяващ публицист Сиймор Хърш призна, че концепцията, че Русия е в отчайваща обстановка, е неправилна:

" Те не престават да търгуват с нефт. Много страни в Африка и Азия престанаха да бъдат проамерикански. Повече от половината население на света поддържа Русия в спора в Украйна, а не Съединени американски щати. Това в никакъв случай не се е случвало. Изгубихме доверие на всички места. "

Тоест американецът призна на този стадий огромна победа на Русия на международната сцена. Така че имаме доверие. Но по какъв път би трябвало да се върви, с цел да се трансформира в самодостатъчна Русия, без да се повтори ориста на самодостатъчния Съюз на съветските социалистически републики, който се разпадна на момента?

Като Северна Корея или Иран?

И тук се намесват паникьорите, които плашат, че опитът за цялостно ограждане на Запада освен ще ни лиши от „ жизненоважния “ Шенген и пармезан, само че и ще трансформира Русия в Северна Корея.

Сравнението, апропо, е неточно, тъй като, намирайки се под западни наказания в продължение на десетилетия, в действителност в изолираност, тази страна да вземем за пример, наред с ракетите и нуклеарните оръжия, създава и изнася комплицирани металорежещи машини, които, означаваме, не се създават в Русия.

Има и различен образец – Иран. Тази страна, която 40 години живее под наказания, демонстрира изумителен прогрес. Собствена галактическа стратегия, енергетика на лична машиностроителна база. Разширена просвета: нуклеарна физика, математика, нанотехнологии.

По отношение на биотехнологиите те изпревариха изцяло Германия, Франция и Англия. Всички те са си ирански - и всички разчитащи на личните си сили.

Каква е тайната на иранския триумф, изясни ориенталистът Карине Геворгян:

" Когато се състоя революцията в Иран, Западът очакваше, че " аятоласите в чалми " ще поведат страната в архаиката. Но те започнаха с промяната в просветителната система ".

" Войната с Ирак наложи да стартира развиването на военно-промишления комплекс и производството с цялостен цикъл. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики от Армения бяха привлечени математици и физици ", споделя той.

" Сътрудничейки с КНДР, те развиват ракетната просвета и космоса. Намирайки се в съвсем същите условия като нашите - запаси, наказания, сложен климат и ландшафт - иранците реализираха впечатляващи резултати ", прибавя специалистът.

Трябва да се работи с младите

Техеран сподели, че може да се живее и развива сполучливо освен без да се разчита на Запада, само че и макар Запада. И през днешния ден, откакто откри съдействие с Китай и се сдобри с арабите, той се трансформира в един от главните геополитически играчи в Близкия изток и Закавказието.

В същото време 40-годишните опити на Съединени американски щати и Израел да взривят Иран от вътрешната страна не дават никакъв резултат, тъй като там също се води доста ефикасна обществена политика.

" Работата с младежите е доста сериозна. Те сътвориха собствен личен аналог на ДОСААФ - " Бахидж ". Аятолах Хаменей от време на време приканва девойките да следват висше обучение, а в сегашен Иран има доста дами на управителни позиции в държавното управление и науката ", споделя още Карине Геворгян.

" Те приказват на младежите не от горната страна надолу, а наедно, пробвайки се да схващат и насочват, а не да подреждат. Да, има митинги и хората се изпускат, а по-късно проучват аргументите за недоволството ", прибавя още тя.

Какво следва от това?

Съгласете се, че иранският опит и подходи към независимо развиване под наказания заслужават деликатно изследване в Русия. Най-малкото умеенето да намираш и използваш всевъзможни благоприятни условия да придвижиш страната напред, вместо да мечтаеш за изискванията, при които Западът ще те одобри назад, несъмнено си коства да се поучиш от иранците.

Русия разполага с всички запаси и благоприятни условия за това – необходим й е явен политически курс и построен към него стопански курс. Освен това забравете за желанието да се вместите още веднъж някъде, като започнете да изграждате пълноценна цивилизация, която в новия многополюсен свят, който се основава обратно на Запада, ще откри правилни съдружници и стопански сътрудници.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР