Носителят на награда Букър Георги Господинов си подели сравнително скромната

...
Носителят на награда Букър Георги Господинов си подели сравнително скромната
Коментари Харесай

Георги Господинов изкара над 1 000 000 лева от Времеубежище

Носителят на премия " Букър " Георги Господинов си подели относително скромната сума от 50 000 евро с преводачката на " Времеубежище " Анджела Родел, само че няма за какво да брои стотинките, тъй като романът го е направил милионер. Според сигурни източници в средите на родните издатели най-актуалният ни жив създател ще прибере седемцифрена сума единствено от последното си произведение.

За никого не е загадка, че българските създатели с дребни изключения подписват контракти с издателите си за хонорар, вариращ сред 10 и 15% от коричната цена. Обикновено - 10. Съвсем друга е обстановката е няколко броящи се на пръсти оборотни имена като Милен Русков, Венета Райкова и самият Господинов, които прибират 1/4 от продажната цена на всяка книга.

Георги Господинов е единственият български писателител, който вместо да мрънка, изрично е заявявал, че в днешно време български създател може да се устоя от писане на художествена литература. И е живо доказателство за думите си. Без да му бъде оказвана специфична помощ или да е печелил някаква държавна дотация, неговите романи са преведени на към 15 езика за последните 8-9 години.

Само " Времеубежище " има към този момент 8 допечатки, готви се и нова. Според осведомени общият тираж на книгата може да надвиши нечуваните от времето на соца 50 000 бройки. С корична цена 24 лева и 21.60 за поръчване през интернет, всеки може самичък да си направи сметката.

Ето и какво сподели преди повече от 10 години Господинов за проблемите на българските създатели:

" Не пишат задоволително забавно... Въпреки, че в последно време се появиха много положителни писатели, считам, че техните работи просто не са задоволително съответни за актуалната публика. Наистина виждам прогрес в литературата ни в последно време. Трябва да признаем обаче, че въпреки и да имаме потребност от по-добра среда за развиване, виновността за неуспехите ни си е главно наша - на писателите ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР