Носителят на мандата за съставяне на правителство в Северна Македония,

...
Носителят на мандата за съставяне на правителство в Северна Македония,
Коментари Харесай

Зоран Заев представи програмата на новото правителство в Северна Македония

Носителят на мандата за сформиране на държавно управление в Северна Македония, ръководителят на Социалдемократическия съюз Зоран Заев, показа на съвещанието за избиране на държавното управление стратегическите цели на бъдещата коалиция. Сред тях са стабилна и растяща стопанска система, по-висок стопански напредък, по-високи заплати и пенсии, рехабилитация на пътищата, вложения в опазването на здравето, ново водоснабдяване и канализация, съоръжения за преправка на твърди боклуци, развиване на газовата мрежа, дотъкмяване на паневропейския кулоар 8, свързващ страната с България и Албания, рехабилитация на железопътен кулоар 10 (Белград-Солун), създаване на детски градини, лечебни заведения и учебни заведения, написа електронното издание на вестник „ Слободен щемпел “. 

Заев предизвести, че през идващите 6 до 8 месеца животът може да бъде потруден, тъй като пандемията от ковид ще се утежни спрямо лятото, но държавното управление ще направи всичко, с цел да помогне на жителите и в тази връзка са готови нови пакети от ограничения за хората и стопанската система.

„ Разчитайте на вашата страна и на вашите институции, за които плащате, само че съществено ви предлагам да спазвате ограниченията за запазване на здравето.
Периодът пред нас носи нови провокации и разгласявам още по-голям ангажимент към здравната система, огромни вложения в опазването на здравето. С 33 милиона евро от Световната банка ще оборудваме всички отделения за интензивно лекуване, с цел да осигурим най-хубавото опазване на здравето. Заплатите на здравните служащи до 2024 година ще бъдат с 40% по-високи “, даде обещание Заев.

В процеса на рестартиране на стопанската система държавното управление ще организира политика на зелен и цифров преход в духа на Европейското зелено съглашение. Заев разгласи промени в администрацията, по-отговорни и отворени институции в полза на жителите, структурни промени в обществената администрация, които ще допринесат на жителите да видят в нея мощен и благонадежден сътрудник.

„ Ако успеем да спечелим доверието на здравните експерти, по този начин ще бъде и с администрацията. Пандемията сподели, че цифровизацията на обществената администрация е потребна и нужна по време на рецесия, когато всички услуги се доставят с половин потенциал. В идващия интервал администрацията ще бъде понижена с 20 %, обществената администрация ще бъде реорганизирана посредством понижаване на броя на институциите, възстановяване на ръководството и ефикасното действие “, сподели Заев.

Той разгласи, че ще има ред, правдивост, дисциплинираност и неселективно господство на закона, както и филтриране на правосъдната система. Ще бъде прегледано имущественото положение на съдиите и прокурорите, пет % от правосъдните процеси ще бъдат обсъждани на инцидентен принцип и съдиите, които са остарели, ще бъдат уволнявани. 

„ Светът и страната ни са в деликатна обстановка заради ковид и с избора на това държавно управление приключваме системата от ефикасни и мощни институции, които ще работят за превъзмогване на следствията от ковид и бъдещите провокации от пандемията. Стратегическите цели на страната ни са по-динамичен стопански напредък, дейно съвременно обучение, интензивно участие в НАТО, добросъседски връзки. Македонската стопанска система е на първите страници на нашата стратегия. След рецесията минималната заплата ще се усили от 20 на 40 %, задачите ни са ясни, минималната заплата от 20 000 денара (635 лева) и междинната заплата от 34 000 денара (близо 1080 лева) до края на четиригодишния мандат “, съобщи министър председателят. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР