Носителят на антинаградата Големият брат – за нарушаване на защитата

...
Носителят на антинаградата Големият брат – за нарушаване на защитата
Коментари Харесай

Възраждане получи антинаградата Големият брат за злоупотреба с лични данни

Носителят на антинаградата " Големият брат " – за нарушение на отбраната на персонални данни и на цялост, е политическа партия " Възраждане ". Това разгласи Александър Кашъмов от стратегия " Достъп до информация " по време на гала по връчване на антинаградите, съобщи. Антинаградата се връчва на партия " Възраждане " поради издание на EГН на над 800 български жители за да бъдат стигматизирани и оповестени за шпиони, добави Кашъмов. Номинацията на " Възраждане " се разграничава от другите по това, че има съзнателно и целеустремено разпространяване на персонални данни, сподели медийният специалист Георги Лозанов. При разпространяването на персоналните данни има детайл на изтъкване на тези хора, посочени като такива, против които симпатизантите на " Възраждане " да стартират корист с персоналните данни и да правят наказателни действия против избрани хора, добави Лозанов. По думите му има опит за образуване на акция против български жители и това припомня тезата за радикалното зло в тоталитарните общества – да обявиш една част от обществото за непотребни или нездравословни. Разкриването на персонални данни е форма на наказване, като някои от членовете на журито на антинаградите са осъдени по този метод, уточни Лозанов.

За „ Големият брат “ имаше разнообразни номинации, като една от тях беше за уеб страницата на Националната организация за приходите (НАП). Димитър Ганчев, заместник-председател на „ Интернет общество – България “ уточни, че тя може да се отнася и за други уеб сайтове, защото частната компания „ Google “ знае кой тъкмо влиза в уеб страницата и какво ревизира. Начинът, по който от Национална агенция за приходите са дали опция на потребителя да изключи избрани данни, е изработен неуместно, сподели още Ганчев. Министерството на образованието и науката (МОН) също беше номинирано за антинаградата поради действането на персонални данни на учениците в хода на провеждането на учебни олимпиади, уточни Кашъмов. Под „ шапката “ на МОН се обработват персоналните данни на малолетни и малолетни възпитаници, добави Кашъмов. Подателят на номинацията на МОН е подал и тъжба поради незаконосъобразното култивиране на персонални данни на детето му. В резултат на това са подхванати ограничения от МОН и има инструкции към учебните заведения по какъв начин да се съблюдава европейският правилник и Законът за отбрана на персоналните данни. 

Сред номинираните за антинаградата е и Национална агенция за приходите поради случая „ НАПлийкс “. Тази номинация е като продължение на номинацията на уеб страницата на Националния застрахователен институт (НОИ), сподели Биляна Гюрова от Българския институт за правна самодейност. През 2019 година персонални данни на жители, с които работеше Национален осигурителен институт, бяха налични и не беше ясно на кого са налични, добави тя. Гюрова напомни, че тогава се e открило, че системата на Национална агенция за приходите е с доста висока степен на техническа накърнимост. Не стана изцяло ясно по какъв начин е употребена тази информация и не се знае дали и след години може да се злоупотреби с нея, сподели още тя. Банка ДСК беше друга номинация за „ Големия брат “. Случаят с банката от 2019 година продължава да тъне в избрана неопределеност, сподели Венета Шопова от Комисията за отбрана на персоналните данни. По думите ѝ тогава се е открило, че са изнесени данни от кредитните досиета на над 33 хиляди души, като в тях има информация за заеми, за финансово и имотно положение, както и здравна информация, в това число и информация за поръчителите. От Комисия за отбрана на персоналните данни са открили нерегламентирания достъп и е издадено наказателно разпореждане за 1 млн. лева, което е обжалвано в съда.

Фондация „ Програма достъп до информация “ и “Интернет общество – България ” провеждат церемонията по връчване на антинаградите „ Големия брат “ от 2003 година, като днешната гала е осма подред. Поводът е Европейският ден за отбрана на персоналните данни. Антинаградата е учредена през 1998 година от интернационалната неправителствена организация за отбрана на персоналните данни „ Privacy International “. Символът на антинаградата е боен ботуш, смачкващ глава. Тя се връчва в доста страни, като за тази година ще има две церемонии – в България и в Германия, която ще бъде през април, сподели още Александър Кашъмов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР