Носителят на 20 титли от “Големия шлем” Роджър Федерер си

...
Носителят на 20 титли от “Големия шлем” Роджър Федерер си
Коментари Харесай

Центурион Федерер започна мудно, но набра скорост за 1/2-финал на Уимбълдън

Носителят на 20 трофеи от “Големия шлем” Роджър Федерер си проправи път към полуфиналите на “Уимбълдън” след триумф в четири сета над Кей Нишикори - 4:6, 6:1, 6:4, 6:4 за 2 часа и 39 минути игра на централния корт в “Ол Инглънд клъб”.

Eight-time champion and now a @Wimbledon centurion.

It’s for @rogerfederer. pic.twitter.com/zqqs0F3FNR
— ATP Tour (@ATP_Tour) July 10, 2019
Нишикори стартира стремително с прословутите си бекхенд-ретури, два от които се трансфораха в уинъри (на втори сервис), и то от двете половини на корта. Той също по този начин бе нападателен и излизаше на мрежата след върната топка, като точно с воле приключи впечатляващия пробив за 1:0. Брейкът бе вкоренен след сгрешен бекхенд от Федерер, който преди този момент бе подарил още две точки на съперника си, само че пък другояче направи два впечатляващи уинъри със задната страна на ракетата.

С четвъртата си непредизвикана неточност (плюс една двойна и един превъзходен форхенд-уинър на Нишикори) Маестрото бе изправен пред доста комплицирана задача при 0-40. Федерер обаче не се панира и употребява типичните си оръжия, с цел да обърне развоя на събитията и да вземе гейма. И в третия си сервис-гейм великият швейцарец трябваше да отразява брейк-бол, като направи втора двойна неточност и биваше заставен да рискува оптимално от второ подаване, тъй като Нишикори беше доста нападателен от дъното на корта и на практика нямаше сгрешен удар към момента.

Федерер последователно откри подобаващия си темп, само че Нишикори устоя на сервис и най-много на напрежението да сервира за продобиване на сета, което въпреки всичко напарви - 6:4 за 44 минути игра.

Въпреки загубата на сета, инерцията и подемът на Маестрото бяха явни и той съумя да ги придвижи при започване на идната част, като беше доста мобилизиран и реализира ранен пробив на нула. Голяма разлика с началото на първия сет беше и методът, по който Федерер печелеше подаванията си (основно на нула).

Резултатът 6:1 единствено за 23 минути бе плод най-много на безкомпромисната игра на Маестрото, който наложи своя метод на водене на разиграванията. Нишикори направи единствено три непредизвикани неточности, само че нямаше никакъв вид за опозиция.

Много значимо бе за японеца да вземе първото си подаване в третия сет, което мина през четири равенства и отразена точка за брейк. Нишикори сподели здрави нерви и вариативен сервис в основните моменти, само че продължаващ проблем оставаше неуспеваемостта му на посрещане. Биткаджийският му дух му позволяваше да се задържа в сета, само че единствено до 3:3, когато въпреки всичко при четвъртата си опция Федерер проби за 4:3. Така, както беше тотално недостижим на собствен сервис, Маестрото позволи точка за пробив при 5:4 (след страховит ретур-уинър от форхенд), само че заложи на мощен сервис и офанзива на мрежата в напрегнатите моменти, с цел да затвори втория сет - 6:4.

Четвъртият сет се разви значително като третия и японецът успяваше с доста борбеност и придържане към концепцията за настъпателност да резервира интригата. При 4:4 обаче Федерер усети по какъв начин Нишикори наподобява като че ли може да се поддаде под напрежението и си обезпечи два брейк-бола. С дълготрайно разиграване изчака още една неточност от главната линия на съперника и си обезпечи основно преимущество.  Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР