Носителят на 20 титли от Големия шлем и лидер в

...
Носителят на 20 титли от Големия шлем и лидер в
Коментари Харесай

Джокович загуби делото срещу депортацията му и напусна Австралия

Носителят на 20 трофеи от Големия шлем и водач в международната класация по тенис Новак Джокович се качи на аероплан и напусна Австралия в неделя, откакто загуби правосъдното дело по жалбата против депортирането му от страната. Това е финалът на траялата 11 дни борба на сръбския тенесист поради имунизационния му Covid-19 статут, разрушил фантазиите му за рекордна 21-а купа от Големия шлем.

Федералният съд почете решението на държавното управление да анулира визата на неимунизирания Джокович. Мотивите на държавното управление са, че той е опасност за публичното здраве.

Първият му мач трябваше да е в понеделник. 34-годишният настоящ първенец на Откритото състезание на Австралия по тенис (Australian Open) бе изтеглен в жребия против сънародника си Миомир Кецманович, а в неделя стана ясно и че ще играе с него във вечерната сесия на първия ден от шампионата в понеделник. При отбрана на трофея от Мелбърн той щеше да първият тенисист при мъжете в историята с 21 корони от Големия шлем.

По време на процеса в неделя отбраната на Джокович пледира пред тримата съдии, че основанията на държавното управление са " невалидни и нелогични ".

Съдебната гилдия отпред с Джеймс Олсоп обаче се съгласи с решението на министъра по въпросите на миграцията, че издаването на виза на неимунизирания Джокович може да предизвика вълна от антиваксърски настроения.

Разпорежданията на съда са молбата да бъде отхвърлена, разгласи Джеймс Олсоп в неделя, часове преди началото на мачовете от главната скица на Аустрелиън Оупън.

Новак Джокович съобщи, че е " доста отчаян " от решението на съда, само че ще се съобрази с него и ще напусне Австралия: " Уважавам решението на съда и ще подпомагам на управляващите по отношение на напускането ми от страната ".

АТП пожела триумф на Новак и имунизация на всички играчи

Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) излязоха с публична позиция, оповестена на уеб страницата ѝ:

" Днешното решение да бъде отнета визата на Новак Джокович бележи края на поредност от събития, за които би трябвало да съжаляваме . В последна сметка решенията на управляващите по въпросите за публичното здраве би трябвало да се съблюдават. Необходимо е повече време, с цел да се направи равносметка на обстоятелствата и да се вземат поучения от въпросната обстановка.

Независимо от цялата тази блъсканица, Новак е един от най-великите първенци на нашия спорт и отсъствието му от Australian Open е огромна загуба . Знаем какъв брой бурни бяха последните дни за Новак и какъв брой доста той искаше да пази купата си в Мелбърн. Пожелаваме му триумф и чакаме напълно скоро да го забележим още веднъж на корта.

ATP продължава да предлага имунизацията на всички играчи. "

Аргументите в правосъдното дело

Джокович дойде в Австралия на 6 януари със особено позволение от уредниците на тенис шампионата. Той обаче бе спрян от граничните управляващи и изпратен в център за краткотрайно настаняване на хора, подлежащи на депортиране. Впоследствие съдът анулира това решение на имигрнационните служби, само че незабавно по-късно австралийският министър по въпросите на имиграцията Алекс Хоук анулира аудиенция на Джокович. Мотивите му бяха, че в случай че държавното управление направи изключение за този прочут и досега неимунизиран състезател, това би окуражило антиваксърите и да отклони някои хора от имунизация.

Именно тази аргументация бе оспорвана в неделя от отбраната на Джокович.

Адвокатът му Ник Вуд сподели, че предходната година Джокович е взел участие в доста шампионати по целия свят и на никое място не се е стигало до каквито и да е ексцесии с съперниците на имунизациите.

" Ако имаше учредения да се счита, че наличието и присъединяване на Джокович на тенис шампионата може по какъвто и да е метод да докара до разпалване на антиваксърски настроения, то можеше да се чака това изказване да бъде подкрепено с някакви образци за антиправителствени митинги или манифестации на тенис събития ", сподели юристът на Джокович и посочи, че министър Хоук не е приел никакви образци.

Ник Вуд даже позволи противоположното – че митинги на антиваксъри може да предизвикат депортирането на Джокович.

Адвокатът на държавното управление Стивън Лойд отвърна, че за държавното управление е значим само фактът, че в този момент, при започване на 2022 година, Джокович не е имунизиран.

" Напълно разумно е да се допусне, че човек, заемащ такова състояние в обществото, е могъл да се имунизира, в случай че е желал ", съобщи юристът и добави, че в тази ситуация даже не е значимо какво мисли самият Джокович за имунизацията против Covid, а е значимо това, какво мисли за него обществеността, а обществеността възприема това като антиваксинационно държание.

Като образец за нежелателни за Австралия последствия от този спор с Джокович юристът уточни протестна акция против държавното управление и имунизациите, проведена предходната седмица, ден откакто първоинстанционният съд реши Джокович да остане в Австралия.

Съдия Олсоп попита няма ли и депортацията на Джоковоч да предизвика такива митинги.

" Здравият разсъдък подсказва, че анулирането на визата (също) ще провокира неодобрение и ще докара до риск от предаване на вируса при събиране на голям брой хора ", сподели съдията.

Джокович е отчаян

Джокович би могъл да апелира пред Върховния съд, само че каквато и да е развръзката, няма да му помогне за идния шампионат, който стартира след ден.

Вечерта преди началото на шампионата Джокович съобщи: " Преди да върша мнения ще отделя малко повече време с цел да си умря и да се възстановя. Аз съм извънредно отчаян от правосъдното решение, което отхвърли молбата ми да бъде преразгледано решението на министъра за отменяне на визата ми. Това значи, че не мога да остана в Австралия и да вземам участие на шампионата ".

" За мен е много неприятно, че през последните седмици главният фокус беше върху мен. Надявам се, че в този момент ще може всички да се фокусираме върху играта и шампионата. Пожелавам на всички участници, формалните лица от шампионата, личния състав, доброволците и почитателите, всичко най-хубаво на този шампионат ", сподели Джокович и благодари на фамилията, приятелите и почитателите, както и на своите сънародници за непрекъснатата поддръжка, която е получавал.

На мача в понеделник вместо Джокович ще играе италианецът Салваторе Карузо, заемащ 150-то място в рейтинга ATP.

Политически спор

Австралийският министър председател Скот Морисън приветства решението на съда, заявявайки, че то ще спомогне за сигурността на австралийците.

Говорителят на опозицията по вътрешната политика Кристина Кинели обаче сподели, че Джокович ще бъде депортиран поради това, което е споделил и правил обществено преди да пристигна в Австралия и преди държавното управление да му издаде виза пред ноември.

" Тази неразбория не е нарушаване на нашите закони. Това е неуспех на компетентността и водачеството на Морисън ", написа тя в Туитър.

Реакцията против пандемията се политизира в допълнение в Австралия поради идните избори през май месец, когато консервативната коалиция на Морисън ще се бори за четвърти тригодишен мандат, отбелязва АП.

Въведените от държавното управление ограничения бяха едни от най-тежките в демократичния свят, преди държавното управление да разхлаби рестриктивните мерки за интернационалните пътувания през декември. Оттогава насам обаче нивата на Covid- болестта скочиха внезапно в множеството региони на Австралия.

Президентът на Сърбия Александър Вучич разкритикува австралийските управляващи.

" Те считат, че са унижили Джокович с това неприятно отношение към него в продължение на 10 дни, само че унижихса единствено себе си. Джокович може да се завърне в страната си с високо вдигната глава ", сподели той пред локалните медии.

P { margin-bottom: 0.08in }
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР