Носителите на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов и Мария

...
Носителите на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов и Мария
Коментари Харесай

Съучастници на палачите. Нобелови лауреати поискаха Червеният кръст да се намеси в защита на Навални

Носителите на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов и Мария Реса приканиха Международния комитет на Червения кръст да се намеси в отбрана на съветския опозиционер Алексей Навални . Той е в наказателна колония в Русия и през последните месеци здравето му се утежнява, само че няма достъп до медицински грижи.

Главният редактор на самостоятелният съветски вестник Новая газета Дмитрий Муратов и филипинската журналистка Мария Реса желаеха “мъченията ” против Навални да бъдат прекъснати.

“Докато мъченията не престават, всички ние сме съучастници на палачите ”, написаха те в писмо, оповестено на 24 януари в Новая газета, чийто лиценз в Русия.

“Направете каквото споделя вашият повсеместен филантропичен принцип - предотвратете човешкото страдалчество ”, приканиха те Международния комитет на Червения кръст.

На 31 декември 46-годишният Навални, който излежава присъдата си в наказателна колония със непоколебим режим във Владимирска област, беше изпратен в карцер - за десети път. По време на престоя си той се разболя от остра респираторна зараза, без да получи здравно лекуване.

Заради това към 500 съветски лекари, както и юристи, към този момент до Владимир Путин с искане да обезпечи подобаващи грижи за Навални и " да приключи злоупотребите " с него. Някои от медикаментите, купени от екипа на рецензия на Кремъл, са доставени в наказателната колония едвам след петицията на медиците.

Последва реакция и от политици. Над 80 общински съветници от Русия на Навални, адресирано до президентa, основния прокурор и президентския съвет по правата на индивида на Русия.

Новината за апела на Муратов и Реса пристигна на фона на номинацията на кино лентата “Навални ” за премия Оскар в категорията за документални филми. Филмът на режисьора Даниел Роер наблюдава пътя на опозиционера и неговия екип при следствието, което демонстрира, че сътрудници на съветските служби стоят зад опита за убийството му с нервнопаралитичното вещество новичок. В следствието взе участие и българинът Христо Грозев от проверяващия уебсайт Белингкат.

Алексей Навални беше задържан преди 2 години, откакто се завърна в Русия от Германия, където беше на лекуване след отравяне. Той и западни страни считат, че отравянето му е било опит за ликвидиране от страна на Москва, само че Кремъл отхвърля. През март същата година Навални беше наказан на 9 години затвор при непоколебим режим по обвинявания в машинация, които той и поддръжниците му считат за политически стимулирани. От юни 2022 година Навални е затворен в наказателната колония във Владимир.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР