Носителите на голямата награда от Националния конкурс на Кантус Фирмус“

...
Носителите на голямата награда от Националния конкурс на Кантус Фирмус“
Коментари Харесай

Лауреати от конкурса на „Кантус Фирмус“ дебютират в „Европейски музикален фестивал“

Носителите на огромната премия от Националния конкурс на „ Кантус Фирмус “ за млади инструменталисти Ивайло Василев (пиано) и Лора Маркова (цигулка) ще дебютират с Оркестъра на Класик ФМ радио в „ Европейски музикален фестивал “ 2021. Концертът е на 12 ноември от 19:30 ч. в зала „ България “. Младите музиканти ще свирят под  диригентската палка на опитния маестро Григор Паликаров, който беше част от журито на състезанието. Макар и единствено на 14 години, Ивайло Василев към този момент има забележителна сбирка от над 20 награди, както и концертни изяви на влиятелни интернационалните подиуми, като Голямата зала на Московската консерватория, Дом на музиката в Москва,  Филхармонията в Люксембург, зала „ Густав Малер “ в Тоблах (Италия) и други. Пред столичната аудитория Ивайло ще се показа с Концерт за пиано и оркестър в ла минор от Роберт Шуман – творба, която слага пред него нови провокации, тъй като ще я извърши за първи път на сцена. Лора Маркова също е измежду изключителните родни музикални дарования. Лауреат на голям брой състезания, още на 11 години тя бе участник в един от концертите на „ Кантус Фирмус “ от фестивала „ Европейски дни на културата “ във Франкфурт, представяйки ослепително младото потомство български музиканти. Настоящата 2021-ва година беше изключително сполучлива за цигуларката, чийто гений продължава да покорява всички. През пролетта тя стана победител на влиятелния конкурс „ Тибор Варга Джуниър “ в Швейцария, а задно с виолончелиста Сион Найман взе присъединяване в надпреварата „ Концертино Прага “, където дуото получи Специалната премия на Фондация „ Бохуслав Мартину “ и покана за присъединяване във фестивала „ Дворжак “. На 12 ноември Лора ще извърши с Оркестъра на Класик ФМ радио Концерт за цигулка №4 в ре мажор от Волфганг Амадеус Моцарт.

Специално присъединяване в събитието ще вземе и пианистът Георги Черкин, който също беше част от журито на състезанието. Той ще показа сцената с младите гении и ще показа собствен авторски аранжимент на Вариации по тематика на Паганини от Йоханес Брамс.

„ Европейски музикален фестивал “ 2021, проведен от „ Кантус Фирмус “, се осъществя с финансовата поддръжка на Министерството на културата и Столичната община, като част от Календара на културните събития на града и под патронажа на госпожа Йорданка Фандъкова.

Партньор за концерта на 12 ноември е Софийската филхармония, а билетите за събитието са в продажба на касата в зала „ България “ и онлайн на.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР