Носител на награда Еми“, номиниран два пъти за Оскар“, три

...
Носител на награда Еми“, номиниран два пъти за Оскар“, три
Коментари Харесай

Джон Малкович - между сцената, модата и фалита

Носител на премия „ Еми “, номиниран два пъти за „ Оскар “, три пъти за „ Златен глобус “ и „ БАФТА “, Джон Малкович споделя, че в никакъв случай не е имал проект за себе си. Дебютната му роля в киното през 1984 година във филмa " Място в сърцето " му носи номинация за " Оскар ".

Започва да се занимава с актьорско майсторство единствено тъй като харесва момиче в театралната натрупа.

„ Може да прекарате цялостен живот в подготовка за изявление с него “, споделя журналистът Симон Хатенстън за The Guardian.

Малкович е с хърватски корени, роден е в Кристофър, Илинойс, Съединени американски щати. Тормозен е от брат си и не е подкрепян в никакъв случай в нищо от татко си. Като младеж тежи над 100 кг. Този интервал разяснява с думите: „ Децата не са доста благи “.

В учебно заведение се занимава с музика, по-късно учи за еколог, само че се увлича по театъра и се трансферира в университета на щата Илинойс, където посещава курсове по актьорско майсторство. Това е интервалът, в който с цел да се изхранва, работи като водач на учебен рейс и постоянно декламира на децата Ницше и Шпенглер.

През 70-те се мести в Чикаго и дружно с режисьора Тери Кини, артиста Джеф Пери и Гари Синиз, който по-късно режисира и играе с Малкович в „ За мишките и хората “, става един от създателите на Steppenwolf Theatre Company.

След години ще каже, че това е същинското му театрално учебно заведение.



Печели театралното отличие Оби за " Истински запад " на Сам Шепърд. Постановката е продукция на Steppenwolf и през 1981 година стартира да се играе в Ню Йорк. За присъединяване си е сравняван с Марлон Брандо. Дебютира на „ Бродуей ” с Дъстин Хофман в „ Death of a Salesman ” през 1984 година Година по-късно за същата пиеса, приспособена от CBS, печели премия „ Еми ”.

Актрисата Джоан Алън споделя, че по това време всички са живеели като в комуна.

Тя го разказва като „ нещо приблизително сред Оскар Уайлд и Ференц Лист “ - поради тоалетите в лилаво и дълги шалове. Години по-късно той ще развие и влечението си към стилното облекло като през 2009 година даже основава марката си за мъжка мода Technobohemian. Първата му сбирка носи името Uncle Kimono.



В ранните години в компанията на " степните вълци " е и Глен Хедли, за която Малкович се дами през 1982 година.

Джон Малкович има над 90 функции в киното. Получава номинация за „ Оскар “ за превъплащаването си в слепеца в „ Място в сърцето “( " Places In the Heart ".).

„ Опасни връзки “ обаче е филмът, който му резервира място до най-хубавите на екрана. Унищожителен съблазнител като Виконт дьо Валмон, героят му си играе с възприятията на дамите. Образът, в който влиза Малкович е на колосален занаятчия на съблазняването. Дон Жуан, който обаче е изместил обичайна хубост с умелост и чувственост.



Още тогава се вижда какъв брой елементарно Малкович съумява да се преобразява и героят му от див звяр се трансформира в жертва след срещата с Мадам дьо Тюрвел (Мишел Пфайфър). Химията сред двамата от екрана продължава и в живота, като води до развода на артиста с Хедли. Минали са тъкмо шест години от началото на брака им.

През 1989 година по време на фотосите на кино лентата “Под небесния покров ”(The Sheltering Sky) артистът среща Николета Пейран. Тогава тя е втори асистент-режисьор на Бернардо Бертолучи, а връзката им продължава и до през днешния ден като двамата имат две деца – Амандин и Лоури.

Малкович деликатно сортира функциите си. Наричат го „ хамелеон “. Звездата харесва да бъде неприятното момче на екрана, да е неразбираем, да е чудноват психар.

Такъв е и в „ Изгори след прочитане “ (Burn After Reading) на братята Коен, където Малкович играе сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ Озбърн Кокс, който има проблеми с алкохола. В „ Под прицел “ ( " In the Line of Fire " ) е перверзен и образован палач, който умее да любезничи, с цел да реализира задачите си. Отново е номиниран за " Оскар " за поддържаща роля.



Да не забравяме и „ Да бъдеш Джон Малкович “ (Being John Malkovich), с който артистът ни пусна в личното си схващане и съумя да изиграе не просто себе си, а версията на обществения си облик. Или най-малко този, който мислим, че познаваме. След като прочел текста, Малкович попитал сценариста Чарли Кафуман дали може да го режисира, само че да го направи Том Круз. Получавa явен отвод.

Актьорът е впечатляващ и като сензитивния и изпълнен с несъгласия британец - папа Йоан Павел III, в сериала на Паоло Сорентино " Новият Папа ". Докато взема решение проблемите си с вярата в Бога, той дава фешън препоръки по телефона на Меган Маркъл.



Маниашките функции се оказват лесни за гения му. Всепризнат, многопластов, отегчителен, с прецизни трансформации, Малкович споделя, че до момента в който играе се забавлява. Един от обичаните му филми се оказва комедията „ Великият Бък Хауърд “, в която е прочут хипнотизатор, изгубил силата си да пленява публиката. Изпълнението му още веднъж е превъзходно, а Джон изяснява „ Да, доста ми хареса... Предпочитам да се развличам. ”

Въпреки многото функции в киното, същинската пристрастеност на Малкович остава театърът. На сцената функциите му са не по-малко провокативни. Не се тормози да влезе в воин - първообраз на Харви Уайнстийн във фарса на носителя на „ Пулицър “ Дейвид Мамет " Горчива пшеница ", която се играе на лондонската театрална сцена.

И в случай че огромна част от актьорите търсят качествата, които да защитят персонажите им, то Малкович няма потребност от това. „ Не усещам нужда да демонстрирам състрадание. Не видях доста в този воин, към който да изпитвам благосклонност. “, споделя той за ролята в „ Горчива пшеница “.

Джон Малкович игра предходната година в Сърбия в театралната режисура " Адска комедия - изповедта на един сериен палач ".

Седмица преди българската аудитория да го види на сцената на, същият театър ще се играе и в Атина.

През 2008 година артистът губи спестяванията си. Тогавашният му бизнес управител вложил всичко в схемата на Бърни Мадоф, който по-късно е наказан на пожизнен затвор.

В началото се ядосал, изпитвал яд няколко дни, само че си споделил, че е късметлия, че е жив и има работа. Малкович знае да цени живота. Загубите му са доста. За към 5 години губи две от сестрите си, брат си и майка си. На въпрос на The Guardian за какво работи в този момент – за любовта или за парите, Малкович дава отговор: „ И за двете “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР