Нощта вече преминаваше в утрин в Киев и, въпреки че

...
Нощта вече преминаваше в утрин в Киев и, въпреки че
Коментари Харесай

Байерн представлява всичко онова, което Клоп не е

Нощта към този момент преминаваше в заран в Киев и, макар че преди малко бе изгубил финала на Шампионската лига против Реал Мадрид, Юрген Клоп носеше шапката си с обърната обратно козирка и припяваше дружно с човек в екип на Ливърпул, чийто прякор може първом да ви навее асоциации с кабаре.

Андреас Фреге, по-известен като Кампино, е роден в Дюселдорф, само че майка му е англичанка. Той се влюбва в тренирания през днешния ден от Клоп клуб, откакто Борусия (Мьонхенгладбах) губи финала за Купата на УЕФА през 1973 година от Ливърпул. Футболът е пристрастеността на Кампино, но геният му лежи в музиката и той прави група, на която Клоп става почитател. Тя е Die Toten Hosen, в превод Мъртвите панталони.

Кампино има вяра в пънка, а не в театралния искра. Неговата тайфа не съществува единствено с цел да разпространява дела, само че е подготвена да го прави. При все че не се свързват с която и да било политическа партия, Die Toten Hosen въздигат глас против ксенофобията и расизма, застават зад Грийнпийс в акция за преустановяване на нуклеарните опити и един път театралничат без облекла в името на групата за отбрана на правата на животните ПETА.

Сред последните им начинания е битката против владичеството в немския футбол на Байерн (Мюнхен). През 2000 година те пускат ария, пропита с неприязън. В „ Bayern” Кампино крещи: „ Много неща могат да се случат,/ доста неща могат да те сполетят,/ едно обаче зная сигурно:/ в никакъв случай в живота си не ще отида в Байерн! (Никога в ш.бания Байерн!”). Следва предстояща реакция, защото в края на видеоклипа в кадър се появява в тил фигура с яке на Байерн, която се допуска да е президентът Ули Хьонес, и си промърморва пред тв приемника след видяното: „ Ето тази гнусота ще задуши обществото ни в един миг.”



Казва се, че Бавария има благосъстоянието на Хертфордшир и дързостта на Йоркшир; нервира всички хора отвън своята територия, защото се има за честен стожер. Юрген Клоп, несъмнено, в този момент се изправя за първи път след идването си в Ливърпул против същата институция, с която се бори като старши треньор на Борусия (Дортмунд). Изправя се освен на спортно, а и на духовно равнище. Макар че отвън Германия се приема, че Клоп един ден все ще стигне до Мюнхен в треньорския си път, стига единствено да погледнете с кого поддържа връзка и да чуете историята му от околните му хора, с цел да разберете, че това е в случай че не невероятно, най-малко неособено евентуално.

Знае се това по какъв начин Клоп е бил вид за Байерн преди 11 години. Всъщност Хьонес го желае най-вече и споделя на останалите членове на борда: „ Имам положително предусещане за този.” Пак Хьонес е първият обадил се на Клоп – треньор, който за седем сезона в Майнц 05 има зад тила си както нанагорнище в елита и присъединяване в евротурнирите, по този начин и изпадане. Карл-Хайнц Румениге тогава се опасява, че на 40 години претендентът не е задоволително умел или прочут, и изборът пада върху легендата на клуба и на немския футбол Юрген Клинсман. Само след девет месеца следва уволняване, а Филип Лаам разкрива, че играчите не са били сигурни какво да вършат под управлението на Клинсман и постоянно да се срещали да разискват между тях тактически въпроси заради неналичието на давана им от треньора информация.

В книгата на Рафаел Хьонихщайн „ Донесете шум” се споделя по какъв начин отново Хьонес телефонира на Клоп два дни след първия им диалог, с цел да му заяви новината: „ Спряхме се на другия Юрген.” Клоп, съгласно спортния шеф на Майнц 05 Кристиан Хайдел, „ беше леко наранен” от споменаването на тезата, че Клинсман е сходен нему, когато явно е по-опитният треньор на клубно равнище от двамата. Местният кореспондент в града си спомня по какъв начин по-късно същия ден Клоп води тренировката в неприятно въодушевление. Публичното проявление на интерес посредством Хьонес обаче е за положително за наставника, защото към този момент не е загадка за никого какъв брой високо е скъп.



Когато три години по-късно Клоп извежда Дортмунд до първата от двете му следващи шампионски трофеи, Хьонес признава: „ Взехме неправилния Юрген.” През 2011 година Байерн приключва 3-ти, с 10 точки обратно, макар че по-голямото достижение за „ жълто-черните” е отбраната на купата идващия сезон, когато наближаващите хегемонията си баварци ги гонят до дупка, но най-после отново остават с 8 точки обратно.

Отношенията сред Клоп и Байерн се трансформират, откакто мюнхенският клуб лишава някои от най-хубавите играчи на Дортмунд и си връща самодейността на вътрешния фронт. След изгубения край за Купата на Германия против баварците през 2013 година Клоп съпоставя противника със злодея от филмите за Джеймс Бонд, който е насочен към международно господство, и с „ китайците – те виждат положителните практики на другите и ги копират, единствено че с повече пари”.

Споровете се задълбочават две години по-късно, когато Матиас Замер – някогашен състезател и треньор на Дортмунд и към този момент механически шеф на Байерн – споделя, че съгласно него другите клубове не работят задоволително крепко, с цел да се състезават наедно с новия му шеф. Клоп изригва: „ Ако бях на негово място, щях да благодаря Богу при всяко влизане в подготвителната база на Байерн, че някому там е хрумнала концепцията да ме наеме. Не зная дали те щяха да имат и една точка по-малко, в случай че Замер не беше там.”



Йорг Якуб – редактор на списание „ Кикер” разказва Клоп тогава „ като новия боксьор на кръга, въпреки че неговата мощ бе освен на думи – той към този момент беше я потвърдил и с дела”.

Малцина треньори, президенти и изключително играчи са имали смелостта да подлагат на критика обществено Байерн с такива провокации, защото знаят какво неизбежно следва: хегемонът отвръща на удара с десетократно по-мощен.

Един от многото образци пристигна напълно неотдавна, когато Дитмар Хаман сподели пред немската Sky TV, че Роберт Левандовски е изгубил прежното си равнище. Първи му отвърна сътрудникът на нападателя – Майк Бартел, който сложи под подозрение „ тактическото разбиране” на Хаман, а след това самият Лева назова мненията „ чиста проба глупости”. След като полякът вкара за успеха с 3:1 против Шалке 04, в дебатите се включи и спортният шеф на клуба Хасан Салихамиджич, с цел да изкаже теза, че Хаман води акция против играча и назова някогашния халф „ проблем” за телевизионната компания.

През 2014 година Левандовски стана един от изгубените от Клоп поради Байерн играчи, при все това изпускането на Марио Гьотце го нарани най-вече. „ Не просто методът на случване, а самият факт, че е допустимо да се случи –каза наш източник по отношение на реакцията на новината от Клоп, сравнявайки я с непредвидената гибел на млад член на фамилията. – Той смяташе, че пипалата на Байерн стигат далеко, само че не чак толкоз далеко.”



В „ Изграждането на Жълтата стена” Ули Хесе си спомня конференцията преди мача на Дортмунд с Майнц 05, когато Клоп единствен в стаята е знаел за напускането на Гьотце. Това е един от случаите, в които треньорът е запазил въздържаност. Избраният от Байерн миг е унищожителен и в положение да скапе чудесната работа на Клоп в последните седмици от сезона, в който клубът стига първия си край в Шампионската лига от 16 години насам.

Запитан от репортерите какво мисли за думите на Хьонес, че Бундеслигата е застрашена от „ Испанска болест” (заради опцията на двата гранда да се откъсват от конкуренцията рано по сходство на Барселона и Реал Мадрид в Ла Лига), Клоп не нажежава полемиката, а вместо това приказва за страховете си от „ Шотландска болест”. Има поради това по какъв начин Селтик, след разпада на Рейнджърс, става все по-добър от останалите, събира при себе си целия гений от лигата и понижава равнището на опасност от конкуренцията.

„ Мисля, че когато бъде разгласен съставът на Байерн през лятото, ще забележим по какъв начин казаното от Хьонес по никакъв начин не важи поради събрания от него отбор”, споделя Клоп и репортерите си мислят, че препраща към привличането на Джосеп Гуардиола за треньор. Към оня миг е и ясно, че желаят да вземат и Левандовски. Това обаче следва да стане 12 месеца по-късно, а Клоп има поради решението за овакантяване на Гьотце – 20-годишно момче, което е от 9-годишно в Дортмунд и на 17 е получило професионалния си дебют от обожаващия го треньор. Преди всичко друго – и Клоп го споделя тогава право в очите на Гьотце – той счита, че младокът прави неточност с отиването си при баварците и Гуардиола, а това след това се оказва правилно.

„ Юрген можеше единствено да пуска тънки подмятания в конференцията преди Майнц – написа Хесе. – При идващия полуфинал с Реал Мадрид в Шампионската лига не можеше да си разреши да взриви бомбата с тази изумителна вест и да провокира разтърсвания. Затова различен го стори.”



Никой още не е напълно сигурен кой тъкмо спусна по веригата новината за задействането на клаузата с наказателна клауза за анулиране на контракта на Гьотце. Със сигурност обаче не е бил някой с най-хубавите ползи на Дортмунд драговолно, тъй като обявата в „ Билд” е по-малко от 24 часа преди първия конфликт с Мадрид. „ Опитаха се да ни унищожат”, уточни с пръст изпълнителният шеф на клуба Ханс-Йоахим Вацке към оня противник, който щеше да го победи във финала на „ Уембли” месец по-късно.

Клоп към момента счита, че Франк Рибери е трябвало да бъде изпъден тогава при 1:1. Бесен е, разбираемо, и когато гол с глава бива анулиран отново против баварците в следващия им край за Купата на Германия.

Казват, че след преместването му в Англия мислите за Байерн са се изпарили от главата на Клоп просто тъй като към този момент не е директен съперник. „ Съперничеството за него в този момент е това с Евертън, Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити”, споделя един наш източник. Смята се, че когато един ден пристигна моментът за овакантяване на Ливърпул, по-скоро ще поеме немския народен тим. „ Юрген е мощен темперамент и обича да работи към други мощни характери – споделя различен източник. – Тегли чертата, когато му се месят, а в Байерн може би има прекалено много от тези неща.”
Саймън Хюз, „ Индипендънт”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР