Нощта срещу 21 декември ще бъде най-дългата през 2017 г.,

...
Нощта срещу 21 декември ще бъде най-дългата през 2017 г.,
Коментари Харесай

След най-краткия ден днес посрещаме най-дългата нощ

Нощта против 21 декември ще бъде най-дългата през 2017 година, оповестяват астрономи. След това денят стартира последователно още веднъж да нараства. Събитието е известно като зимно слънцестоене, което бележи началото и на астрономическата зима.

То ни носи най-краткия ден през годината - едвам 9 часа и 2 минути. За съпоставяне, през летните месеци продължителността на деня надхвърляше 14 часа.

Най-краткият ден и най-дългата нощ се означават от разнообразни религии и култури по целия свят. Смята се, че зимното слънцестоене е основен миг за земеделците.

Отбелязването му е толкоз антично, че предхожда честването на Коледа. Елементи от двете се преплитат и по време на най-дългата нощ се палят свещи, горят огньове, събират се околните. Честват се светлината и топлината, които отсъстват от дългите и мрачни зимни месеци.

Духовното значение на този ден е обвързвано размислите за преходния свят и цикличността в природата. Както още античните са забелязали, нищо не може да пораства постоянно.

Напротив; и в природата, и в живота, има интервали на затихване. Този ден е идеалният миг да погледнем обратно и да си напомним предишното. От друга страна, това е и денят да погледнем напред, към бъдещето и светлината, и да продължим напред с нови сили. /Марица.бг
тагове ден най дълга нощ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР