Нощта на театрите ще настъпи за десети път в България

...
Нощта на театрите ще настъпи за десети път в България
Коментари Харесай

Десетата Нощ на театрите с над 100 събития ще се проведе тази вечер

Нощта на театрите ще настъпи за десети път в България на 19 ноември и „ ще отвори вратите “ на театралните изкуства към сърцата на феновете. Програмата на европейската самодейност събира над 100 наличия от разнообразни театрални жанрове, които ще бъдат показани в 13 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик .

Символичното начало на Нощта ще бъде поставено в Пловдив – на Голяма сцена в Драматичния спектакъл, с едно от най-новите му заглавия – „ Вампир “ по Антон Страшимиров. Това „ отваряне “ на самодейността няколко часа по-рано (18 ноември, 19 ч.) по никакъв начин не е инцидентно - тази година един от огромните акценти в програмата е българската драматургия.

Нощта на 19 ноември ще стартира от сутринта с детски представления в множеството от градовете , които се включват в самодейността. За първи път в историята на Нощта на театрите Народен спектакъл „ Иван Вазов “ ще предложи над 12-часова стратегия на всичките си подиуми – „ Неведение “ (11:00 ч.), „ Плач на ангел “ (14:00 и 19:00 ч.), „ Караконджул “ (15:00 ч.), „ Народът на Вазов “ (19:00 ч.), „ Шърли Валантайн “ (19:30 ч.), „ Фиеса “ (23:00 ч.). В съпътстващите интензивности са включени галерия на театрални фотографии, Pop-up книжарница, Food corner и музейна галерия с сценичен атрибут и костюми. 100 индивида, с помощта на специфичния NT pass, ще имат опция за извънреден достъп до всички постановки и спомагателни активации в Народния спектакъл, както и до вълнуващи срещи с обичани артисти, писатели и режисьори, обиколка в Царската ложа, изненади и дарове. Софийска опера и балет ще „ отвори “ вратите си за тур зад кулисите (12:00 и 13:30 ч.), като включването в разходките е с предварителни записвания и до привършване на местата. А вечерта ще е отдадена на премиерата на оперното зрелище „ Дама Пика “. Учебните театри на НАТФИЗ, Софийския университет и Нов български университет се включват с част от най-новите си продукции, а в Театър-лаборатория „ Алма Алтер “ всички спектакли са по текстове на Гео Милев и с вход свободен.

Представления в общоприет и ексцентричен час в София ще има и в още десетки местоположения, измежду които са Младежкият спектакъл „ Николай Бинев “, Малък градски спектакъл „ Зад Канала “, Открита сцена „ Сълза и смях “, Театър „ Възраждане “, Театрална работилница „ Сфумато “, Театър „ Българска войска “, Национален студентски дом, Нов Театър НДК, Yalta Art Room, I am Studio, ХаХаХа Импро палас, Дерида, Национален студентски дом, Театър 199 и други

Целодневна театрална стратегия ще предложат в Драматично-куклен спектакъл „ Васил Друмев “ – Шумен (детско зрелище и работилница, курс по писане на приказки, открита подготовка, среща с актьорите и екипа на постановката „ Асансьорът “), в Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ – Плевен (детски представления, странствуване зад кулисите в театъра и премиера на спектакъла „ Чудо “), в Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ – Стара Загора (представления и изложби), в Симитли - НЧ „ Климент Охридски “ (всички постановки в Симитли са с вход свободен).

Точно в 12 ч. на 19 ноември ще стартира и откритото студио LIVE CAM “Нощта след края на Света. Светът след края на Нощта “, което ще се излъчва онлайн от Народен спектакъл „ Иван Вазов “ във фейсбук страницата на Нощта, с цел да е налично за фенове на театралното изкуство в България и по света. Тази година своите театрални мисли ще споделят шефовете, режисьорите, драматурзите и актьорите.

Два интернационалните фестивала гостуват в Нощта по случай нейното десето издание. European Playback Theatre Gathering 2022 се включва с 6 playback сесии на британски език в Топлоцентрала и Нов Театър НДК с посетители от Швеция, Холандия, Русия и България. А Международното триенале на театралния афиш показва няколко завладяващи изложения в Полския културен институт, Квадрат 500, Галерия 88 и Мраморното предверие на НДК.

21 e броят на фотографиите в емблематичния план #НощниПерсонажи, като и фотосесията е подвластна на посланието „ През девет Нощи в десетата “. Главни герои в него стават едни от най-обичаните лица на българското театрално, балетно и оперно изкуство – Галин Стоев, Явор Гърдев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Георги Златарев, Константин Еленков, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. В посланическия екип на самодейността тази година има и няколко нови попълнения - актьорите Владимир Михайлов и Виттория Николова, драматургът Александър Секулов и режисьорите Вера Петрова и Антон Угринов. Новият прочит на #НощниПерсонажи е дело на фотографите Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, гримьора Слав Анастасов и креативната организация The Smarts. Фотографиите ще бъдат показани в Градинката пред Народния спектакъл от 15 до 20 ноември.

По покана на Нощ на театрите и в партньорство с РЦСИ Топлоцентрала на 22 и 23 ноември в София ще гостува Театър Словенско Младинско (Slovensko mladinsko gledališče) с едно от именитите си представления – „ Проклет да е предателят на отечеството! “ на “лошото момче ” на Балканите - режисьора Оливер Фърлич. Спектакълът ще е със надписи на български език.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР