Нощта на театрите ще настъпи за десети път в България

...
Нощта на театрите ще настъпи за десети път в България
Коментари Харесай

Над 100 събития в десетата Нощ на театрите

Нощта на театрите ще настъпи за десети път в България на 19 ноември с над 100 наличия от разнообразни театрални жанрове, които ще бъдат показани в 13 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик.
Символичното начало на Нощта ще бъде поставено в Пловдив - на огромната сцена в Драматичния спектакъл, с едно от най-новите му заглавия - " Вампир " по Антон Страшимиров. Това " отваряне " на самодейността няколко часа по-рано (18 ноември от 19 ч.) по никакъв начин не е инцидентно - тази година един от огромните акценти в програмата е българската драматургия, научи ДУМА от Мария Панайотова и Катерина Миланова от Фондация " Арт Проджектс ".
Никола Хаджитанев
Нощта на 19 ноември ще стартира от сутринта с детски представления в множеството градове, които се включват в самодейността. НТ " Иван Вазов " ще предложи над 12-часова стратегия на всичките си подиуми. В съпътстващите интензивности са включени галерия на театрални фотографии, Pop-up книжарница, Food corner и музейна галерия с сценичен атрибут и костюми. 100 индивида, с помощта на специфичния NT pass, ще имат опция за извънреден достъп до всички постановки и спомагателни активации в Народния спектакъл, както и до вълнуващи срещи с обичани артисти, писатели и режисьори, обиколка в Царската ложа, изненади и дарове. Софийската опера и балет предлага тур зад кулисите (12 и 13,30 ч.), а вечерта е отдадена на премиерата на операта " Дама Пика ". Учебните театри на НАТФИЗ, СУ и Нов български университет се включват с част от най-новите си продукции, а в Театър-лаборатория " Алма Алтер " всички спектакли са по текстове на Гео Милев и с вход свободен.
Представления в София ще има в още десетки местоположения. Целодневна театрална стратегия ще предложат в ДКТ " Васил Друмев " в Шумен, ДКТ " Иван Радоев " в Плевен, държавна такса " Гео Милев " в Стара Загора, в Симитли - НЧ " Климент Охридски " (всички постановки в Симитли са с вход свободен).
Точно в 12 ч. на 19 ноември ще стартира откритото студио LIVE CAM " Нощта след края на Света. Светът след края на Нощта ", което ще се излъчва онлайн от Народния спектакъл във фейсбук страницата на Нощта. 
Два интернационалните фестивала гостуват в Нощта по случай нейното десето издание. European Playback Theatre Gathering 2022 се включва с 6 playback сесии на британски език в " Топлоцентрала " и Нов спектакъл НДК с посетители от Швеция, Холандия, Русия и България. А Международното триенале на театралния афиш показва изложения в Полския институт, Квадрат 500, Галерия 88 и Мраморното предверие на НДК.
21 са фотографиите в емблематичния план #НощниПерсонажи, като и фотосесията е подвластна на посланието " През девет Нощи в десетата ". Новият прочит е на фотографите Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, гримьора Слав Анастасов и креативната организация " The Smarts ". Творбите може да се видят в градината пред Народния спектакъл до 20 ноември.
По покана на Нощ на театрите и в партньорство с РЦСИ " Топлоцентрала " на 22 и 23 ноември в София ще гостува Театър Словенско Младинско с едно от именитите си представления - " Проклет да е предателят на отечеството! " на режисьора Оливер Фърлич (със надписи на български език).
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР