Нощта на 21 срещу 22 декември е най-дългата нощ в

...
Нощта на 21 срещу 22 декември е най-дългата нощ в
Коментари Харесай

Предстои най-дългата нощ: разберете какви са поверията

Нощта на 21 против 22 декември е най-дългата нощ в Северното полукълбо. Това е първият ден на астрономическата зима, само че в действителност е и първият ден, в който светлината стартира още веднъж да печели „ територия “ пред тъмнината.

Хилядолетия преди нас предците ни са почитали тази най-дълга нощ като „ рожденият ден на слънцето “.

Неслучайно християнската черква чества раждането на Христос Спасителя толкоз скоро след зимното слънцестоене – най-подходящият миг да се роди Надеждата.
 Какво да очаквате от астрономическата зима съгласно зодията  Какво да очаквате от астрономическата зима съгласно зодията  Какво да очаквате от астрономическата зима съгласно зодията  Какво да очаквате от астрономическата зима съгласно зодията
В другите краища на света, през другите столетия , хората са отбелязвали зимното слънцестоене по друг метод.

Всъщност май не е бил толкоз друг, тъй като на всички места – от Древен Рим до Скандинавските страни , от Полша до Пакистан, хората са палели огньове в чест на слънцето.

Така са вярвали, че „ дават мощ “ на небесната звезда, която напълно скоро ще им даде по този начин нужната за живота светлина и топлота.

Разменяли са си храна , с цел да е идната година плодородна.

В българската традиция Зимното слънцестоене се отбелязва от празника Игнажден. Той символизира раждането на новото слънце.

Запалете и вие през днешния ден повече свещи в дома си. Нека светлината си проправи път в мрака, през днешния ден е рожденият ден на слънцето.

 годишен 2022 iStock/Edna.bg
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР