Нощният труд е вреден и трябва да бъде ограничен. Около

...
Нощният труд е вреден и трябва да бъде ограничен. Около
Коментари Харесай

Синдикати, работодатели и правителството: Нощният труд е вреден и трябва да бъде ограничен

Нощният труд е нездравословен и би трябвало да бъде стеснен. Около това мнение се сплотиха синдикати, работодатели и представители на държавното управление.

Синдикатите упорстват до нощни смени да се прибягва единствено в краен случай и да има съответно възнаграждение за работните часове нощем.

Цената на нощния труд у нас не е променяна повече от 10 години.

В момента минималната ставка за час е 25 стотинки – или 1,75 лв. за 7-часова нощна промяна. По данни на КТ „ Подкрепа” нощен труд поставят към 400 хиляди души.

Затова синдикатът предлага ставката да е половин процен от минималната или пък от главната заплата на служителя. Ако това стане, час нощен труд би коствал най-малко 2,55 лв..

Според бизнеса обаче ставката би трябвало да е друга за всеки бранш.

Теодора Николова е диспечер в таксиметрова компания и на промяна дава отговор приблизително на 3500 позвънявания. Предпочела да работи през нощта, тъй като синът й бил в първи клас.

„ Качих се за малко и останах 15 години. През деня нещата са малко по-плавни. Има си пикови часове, преодоляват се, до момента в който нощно време цялата работа е съсредоточена в един интервал от време, наведнъж”, изяснява Теодора Николова.

Световната здравна организация предлага да се лимитира нощният труд, тъй като е нездравословен. Изследвания потвърждават, че когато човек редовно работи нощем, той остарява с 6,5 години по-рано.

„ Той разрушава биологинчния и обществения им живот. Ние доста се грижим за вложителя, за неговите машини, за неговите технологии, само че нищо не се експлоатира толкоз безпощадно, колкото човешкия труд. Обаче е евтин”, сподели Димитър Манолов от КТ „ Подкрепа”.

Според бизнеса ставките за нощен труд са контрактувани по браншове и са над минимуима от 25 стотинки за час. Работодателите са съгласни, че нощният труд би трябвало да се ограничи, само че цената съгласно тях, не би трябвало да се обвързва с минималната или главната заплата.

„ Има специфичност по браншовете и е меко казано неуместно да се напъваме и да се караме за някакъв индикатор, който да е общ за цялата страна”, разяснява Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал.

А какъв брой би трябвало се заплаща нощния труд Теодора не може да реши.

„ Не мога да разясня нещо, което няма себестойност. Нощният сън няма с какво да се замени”, безапелационна е Теодора.

Социалното министерство също прави разбор, а диалозите за новите правила, при които ще се поставя нощен труд, предстоят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР