Нощна стража е един от най-ценните експонати на Националния музей

...
Нощна стража е един от най-ценните експонати на Националния музей
Коментари Харесай

На живо: реставрация на картина на Рембранд

" Нощна стража " е един от най-ценните експонати на Националния музей на Холандия Rijksmuseum и най-забележителната творба на Рембранд. Вчера музеят стартира реституция на картината с впечатляващите размери 4 на 4.5 метра, а всеки, който желае, може да следи процеса онлайн.

Today #operationnightwatch has officially started at the Rijksmuseum. It will be the biggest and most wide-ranging research and conservation project in the history of Rembrandt’s masterpiece. https://t.co/EQML8Q7IPc pic.twitter.com/4jQlKiuUKj
— Rijksmuseum (@rijksmuseum) July 8, 2019
Шедьовърът на фламандския занаятчия е основан през 1642 година, а в този момент е подложен в специфична стъклена камера, където може да бъде забелязан от посетителите на Rijksmuseum даже по време на реставрацията му. За последно е реставрирана преди 40 години, само че надалеч от очите на необятната аудитория.

" Нощна стража " се счита за най-амбициозната картина на Рембранд, в която художник демонстрира извънредно знание за дълбочината на вероятността и играта на светлината. Творбата е поръчка от тогавашния кмет и шеф на градската стража на Амстердам Франс Банинк Кок, който е желал портрет на отряда си.

'Operatie Nachtwacht' van start en iedereen kan meekijken https://t.co/ZrxahuVFou
— NOS (@NOS) July 8, 2019
Части от картината обаче се трансформират с течение на годините, като най-ясно това се вижда в избледняването на изображението на кучето. Експертите от музея вършат мултимилонно изследване и реституция, в които ще бъдат употребявани съвременни способи като компютърен разбор и снимка в доста висока резолюция. Така ще може да бъде оценен всеки пласт на " Нощна стража " - от покривния лак до платното.

Повече от 2.5 милиона души идват в Амстердам, с цел да видят шедьовъра на Рембранд. " Нощна стража ". Първата реституция на картината се случи през 1975 година, когато мъж, въоръжен с нож за самун, срязва картината " в името на Господ ".
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР