Носенето на маски е разумност според шефката на Националния център

...
Носенето на маски е разумност според шефката на Националния център
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Заразените с ковид скочиха с 50% за седмица. Мутантите вече са тук

Носенето на маски е разумност съгласно шефката на Националния център по заразни и паразитни заболявания

„ От последните два месеца имаме непрекъснато повишение на случаите на COVID-19, за последната седмица скочиха с 50% “. Това сподели проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, в студиото на Би Ти Ви.

Тя добави, че нищо извънредно не се случва. През годините виждаме изменчивостта на вируса и нови генетични разновидности. „ Преди време говорихме за подварианти на омикрон, които още не бяха в България. Всички тези мутанти, за които сме говорили, към този момент са тук “, добави Христова.

И въпреки всичко смяна в клиничната картина няма. А присъщите признаци за омикрон, както и за новия му подвариант „ Пирола “ са нараснала температура, болки в ставите, „ течящ нос “ и кашлица. „ Но COVID-19 въпреки всичко е тежко заболяване, не минава за ден-два “, сподели още проф. Ива Христова.

Тя добави, че наложително би трябвало да се тестваме. А към този момент антигенните проби са леснодостъпни. „ Не за друго, а да вземем ограничения първо за себе си. Като си почиваме у дома по-бързо ще се оправим. Грехота е ние да сме заболели и да разболеем всички в близост “, сподели още Христова.

Що се отнася до носенето на маски и това сами да се пазим – си остава въпрос на наша отговорност, само че и на „ разумност “. Според Христова тези ограничения са избавили повече хора съпоставяне с всички останали. А към този момент имало и тествани редица антивирусни средства с потвърден резултат.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР