Норвежкият Нобелов комитет присъди наградата за мир за 2023 г.

...
Норвежкият Нобелов комитет присъди наградата за мир за 2023 г.
Коментари Харесай

Ето кой спечели Нобеловата награда за мир

Норвежкият Нобелов комитет присъди премията за мир за 2023 година на Наргес Мохамади за битката ѝ против потисничеството на дамите в Иран и борбата й за поощряване на човешките права и свободата за всички.

Нейната смела битка е обвързвана с големи персонални жертви. Общо режимът я е арестувал 13 пъти, осъдил я е пет пъти на 31 година затвор и 154 удара с бич. В момента Мохамади към момента е в пандиза, оповестиха от Нобеловия комитет.

През септември 2022 година млада кюрдка, Махса Джина Амини, е убита, до момента в който е в ареста на иранската нравствена полиция. Нейното ликвидиране провокира най-мащабните политически демонстрации против режима в Иран от идването му на власт през 1979 година Под лозунга " Жена - живот - независимост " стотици хиляди иранци участваха в мирни митинги против бруталността на управляващите и потискането на дамите. Режимът предприе твърди дейности против митингите: повече от 500 стачкуващи бяха убити. Хиляди бяха ранени, в това число доста от тях бяха ослепени от гумените патрони на полицията. Най-малко 20 000 души бяха задържани и арестувани под стража.

Девизът, признат от стачкуващите - " Жена - живот - независимост " - показва по подобаващ метод отдадеността и работата на Наргес Мохамади.

Тя поддържа битката на дамите за правото им да живеят пълноценно и почтено. Тази битка в цялостен Иран е посрещната с гонене, отнемане от независимост, изтезания и даже гибел.

Мохамади се бори за свободата на изложение и правото на самостоятелност, както и против разпоредбите, изискващи от дамите да не се виждат и да покриват телата си. 

През 90-те години на предишния век, като млада студентка по физика, Наргес Мохамади към този момент се изявява като бранител на равенството и правата на дамите. След като завършва образованието си, тя работи като инженер, както и като колумнист в разнообразни вестници с реформаторска устременост. През 2003 година се свързва с Центъра за отбрана правата на индивида в Техеран - организация, учредена от носителката на Нобелова премия за мир Ширин Ебади. През 2011 година Мохамади е задържана за пръв път и наказана на доста години затвор поради напъните си да подкрепя лишени от независимост деятели и техните фамилии.

Две години по-късно, откакто е освободена под гаранция, тя се впуска в акция против използването на смъртното наказване. Иран от дълго време е измежду страните, които екзекутират годишно максимален брой от своите поданици. Само от януари 2022 година до момента в Иран са били осъдени със гибел повече от 860 пандизчии.

Нейната интензивност против смъртното наказване води до повторното арестуване на Мохамади през 2015 година и до присъда от спомагателни години зад решетките. След завръщането си в пандиза тя стартира да се опълчва на систематичното потребление на изтезания и полово принуждение от страна на режима срещу политически пандизчии, изключително дами.

Миналогодишната вълна от митинги стана известна на политическите пандизчии, държани в известния затвор " Евин " в Техеран. Мохамади още веднъж поема управлението. От пандиза тя показва поддръжка за стачкуващите и провежда акции за взаимност измежду своите съкилийници. В отговор затворническите управляващи й постановат още по-строги условия - неразрешени са й телефонни диалози и визити. Въпреки това тя съумява да изнесе контрабандно публикация, която New York Times разгласява на годишнината от убийството на Амини. Посланието: " Колкото повече от нас затварят, толкоз по-силни ставаме ". 

Норвежкият комитет отбелязва, че премията на Наргес Мохамади е самопризнание за битката й за правата на индивида.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР