Норвежката полиция е арестувала в понеделник заподозрян за руски шпионин

...
Норвежката полиция е арестувала в понеделник заподозрян за руски шпионин
Коментари Харесай

Арестуваха руски шпиони в Норвегия


Норвежката полиция е арестувала в понеделник обвинен за съветски разузнавач в арктическия град Тромсьо, заяви норвежката телевизия NRK във вторник, базирайки се на службата за сигурност PST на скандинавската страна, предава Ройтерс.

Мъжът, който е работил като академик в университета в Тромсьо, се е представял за бразилски жител на към 35-40 години, само че полицията счита, че същинската му идентичност е съветска, заяви NRK. Той се занимавал с проучване на Арктическия регион и хибридните закани.

Мъжът съставлява " опасност за фундаменталните национални ползи " и би трябвало да бъде експулсиран от Норвегия, сподели заместник-началник на PST Хедвиг Мое пред NRK.

Норвегия, член на НАТО, граничи с Русия в Арктика и ускори сигурността след нахлуването на Москва в Украйна по-рано тази година.

Мъжът, който живее в Норвегия от 2021 година, се счита от PST, че се е опитал да се откри в страната под подправена идентичност, до момента в който скрито е работил за съветското разузнаване, заяви NRK.

PST не отговори незабавно на искане за коментар.

На 17 октомври полицията в Норвегия задържа четирима съветски жители - трима мъже и една жена, откакто те са били видяни да вършат фотоси на обекти, неразрешени за снимка, в централната част на страната.

През последните седмици се оповестява за голям брой наблюдения с дронове наоколо до норвежките офшорни петролни и газови платформи.

Полицията отхвърли да разкрие повече детайлности " заради естеството на случая ".

Норвегия ускори ограниченията за сигурност към основна енергийна, интернет и електроенергийна инфраструктура след подводните детонации предишния месец, които повредиха двата газопровода " Северен поток " в Балтийско море, доставящи съветско синьо гориво до Германия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР