Норвежецът Магнус Карлсен поведе с 5:3 в мача за световната

...
Норвежецът Магнус Карлсен поведе с 5:3 в мача за световната
Коментари Харесай

Карлсен докосва пак шахматната корона

Норвежецът Магнус Карлсен поведе с 5:3 в мача за международната купа по шахмат. Действащият първенец победи за втори следващ път с белите фигури кандидата Ян Непомнящий (Рус) в осмата им партия в Дубай, OAE. Непо се съобщи на 46-ия ход, откакто позволи 2 съществени неточности на дъската.

Първите 5 партии приключиха реми, само че в 6-ата чак на 136-ия ход и след 8-часова борба Карлсен пречупи съпротивата на руснака, който ще играе с белите фигури в 9-ата партия през днешния ден. По правилник са планувани 14 партии по типичен шахмат, а при тъждество след тях следва тайбрек с ускорена контрола. Норвежецът е неизменим първенец от 2013 година и е №1 в ранглистата на ФИДЕ, където кандидатът Непомнящий е пети. Двамата противници са на по 31 години.

Задачата пред Непо наподобява прекомерно сложна, тъй като Карлсен има единствено 2 изгубени партии в предходните си 4 конфликта за международната купа в шахмата, в това число нито едно проваляне в тайбрек в двата случая, в които купата бе избрана в партии с по-бърза контрола.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР