Норвежецът Джонатан Линдсет е един от основните футболисти на ЦСКА.

...
Норвежецът Джонатан Линдсет е един от основните футболисти на ЦСКА.
Коментари Харесай

Джонатан Линдсет: Получавал съм заплахи от левскари

Норвежецът Джонатан Линдсет е един от главните футболисти на ЦСКА. 28-годишният полузащитник стартира трети сезон при алените. Пред " Блиц " Линдсет приказва за забавни случки с почитателите на ЦСКА, с Христо Стоичков, за новия треньор Томислав Стипич, за родното си място и фамилията и по други тематики.

Здравей, Джонатан. Как протича подготовката и чувстваш ли се добре в Банско?

- Тук всичко в действителност е на доста положително равнище. Oчаквах доста положителни условия в Банско и те са такива. Дойдохме с доста положително въодушевление и заварихме страхотни условия - храна, базата и терените, на които упражняваме, усещаме се ужасно.

Впечатлен ли си в действителност от заобикалящата ви природа - гледките към високите върхове? Наподобява ли на родното ти място в Норвегия?

- Да, в действителност прилича. Тук е огромно успокоение, припомня ми за Норвегия.

Да, Банско е идеалното място за осъществяване на добра подготовка. Какви цели си поставяш за новия сезон?

- ЦСКА е огромен клуб и постоянно се бори за първото място. Тук имаме съвършените условия да подредим нещата по метода, по който желаеме. Tреньорът изясни, че това ще отнеме малко повече време, само че сигурно ще се стремим да реализираме задачите си.

Наблюдава ли се към този момент смяната при новия треньор Томислав Стипич?

- Да, новият треньор внесе доста добра и положителна сила. Вече можем да усетим метода, по който желае да наподобява и да играе тимът. Томислав Стипич внесе доста добра атмосфера.

Какви са първите ти усещания от работата с него и познаваше ли го преди да стане треньор на ЦСКА?

- Не бях чувал за него. Той пристигна доста окуражен и в действителност се раздава на максимума, с цел да съобщи опита си на нас. Виждаме това всеки ден в работата с него.

На лагера с вас са много млади момчета, най-вече юноши на ЦСКА. Има ли гении, които те впечатляват?

- Отборът ни в действителност е доста млад все още. Момчетата имат страхотни качества, въпреки всичко са в ЦСКА. Но имаме потребност и от някой по-опитен състезател, който да ни помогне. Без подозрение младите имат качества и ще получат минути. Имат бъдеще, само че трябват и опитни.

Знае се, че се чакат попълнения. Необходимо ли е укрепване и на халфовата линия?

- Не мисля, че в средата на терена имаме чак толкоз крещяща потребност от нови попълнения, защото разполагаме с задоволително хора за там - 5-6 индивида. Шопов, който към този момент се интегрира добре в тима, ще получи повече минути. Трябва да се даде повече време и на другите млади в състава - Георги Чорбаджийски и други Към тях почитателите не би трябвало да имат прекомерно огромни упования, би трябвало да им се даде вярната конюнктура за работа и спокойствието, с цел да могат да надграждат.

Каква оценка поставяш на тима по шестобалната система за представянето през предишния сезон? Има ли още горчилката за това, че ЦСКА няма да взе участие в евтотурнирите?

- Не мога да се наема с точна оценка, всички сме разочаровани, че не успяхме да реализираме задачите. Смятам, че през новия сезон и в околните години ще успеем да създадем това, защото настъпиха промени - нови притежатели, нови играчи, занапред ще се строи нов стадион. Тази година ще създадем огромна стъпка. В клуба има доста промени и считам, че ще дадат резултат доста скоро.

Коментирате ли в съблекалнята, че сте длъжници на почитателите? Искате ли да им се извините за предишния сезон?

- Да, може би изискуем някакво опрощение, само че ние се опитахме по всевъзможен метод да реализираме нашите цели. Всеки от нас осъзнава доста добре по какъв начин е минал предишния сезон. Ежедневно се раздаваме в тренировките. От моя позиция мога да кажа, че давам всичко от себе си, с цел да реализираме резултатите, само че от време на време не се получава. Да, ще се изправим. Работим непрекъснато, с цел да се подобряваме.

Вече вкара много голове за ЦСКА, два от които против Левски. Кои са най-паметните ти попадения досега?

- Определено първото ми попадение против Левски е по-специално, тъй като дербитата са нещо особено. Усетихме атмосферата, виждате децата и почитателите по какъв начин полудяват, когато побеждаваме. Да, в действителност, първият ми гол против Левски е най-запомнящ се досега.

Даде старт на сполучливата норвежка колония в ЦСКА, към този момент сте трима дружно с Тобиас Хайнц и Улаус Скаршем. Да чакаме ли и четвърти футболист от родината ви?

- Доста добре се приспособяваме към българския футбол. Не зная дали четвърти човек ще пристигна, тъй като не знам дали ще е вярното за него. Да, мога да препоръчам някой, който познавам, само че това е по-скоро към отговорящите за спортно-техническите неща в клуба.

Преди две години, когато дойде в ЦСКА, знаеше ли нещо за клуба и за България. Изненада ли се от предлагането на " алените "?

- Преди да дойда, скаутът от тима, в който бях, ми описа за България. Имах визия къде пристигам. Докато се реализира прехвърлянето ми в ЦСКА, имах време да се срещна повече с България и ЦСКА. Дори в родния ми град са чували за ЦСКА. За ЦСКА се чува из цяла Европа, тъй като е огромен клуб, с богата история.

Връщаш ли се постоянно в Шиен - родното ти място?

- Да, несъмнено. При всяка опция се връщам в родното ми място. Не одобрявам да пътувам доста, на разнообразни места. Когато имаме пауза за националните тимове или някаква друга, ми е добре да се връщам при фамилията ми - там, откъдето съм тръгнал.

Сам ли живееш в София, имаш ли другарка?

- В момента нямам човек до себе си. Живея самичък, доста постоянно другари и хора от фамилията ми ми гостуват в София.

Сега очаквай още по-голямо внимание от страна на фенките на ЦСКА.

- Да, хубаво е да има интерес, разбирам го, обикновено е.

Съотборникът ти и добър другар Тобиас Хайнц има другарка от България...

- Toва беше щастливо стичане на събитията, защото тя е българка, само че е живяла със фамилията си в Норвегия. Това до някаква степен оказа помощ на Тоби да вземе решението да заиграе за ЦСКА.

А ти харесваш ли българките? Имал ли си нещо общо с наше момиче?

- Обичам нещата да са персонални, това не бих го споделил.

Какво е първото нещо в София, което те впечатли. Имаш ли обичани места в столицата ни?

- Има доста хубави места, хубави заведения за хранене. Харесва ми голф игрището в Равно поле. Ходя там, когато имам опция.

Добър ли си със стика в ръка, играейки голф?

- Teпърва се изучавам. Ходя на голф в Равно поле дружно с Хайнц и Мено Кох, който към този момент не е в тима. Веднъж срещнахме там и Христо Стоичков. Аз му демонстрирах моя драйв, а той като се опита, изпрати топката с 20 метра повече от мен, тъй че постоянно мога да се изучавам. Той е голяма легенда. Ако имам опция да играя с него, бих го направил още веднъж.

Христо Стоичков има акции в ЦСКА, тъй че може да се каже, че е един от шефовете ти. Правил ли ти е забележки и коментирали ли сте играта на тима?

- Не го виждаме доста постоянно. Неговата работа е по-скоро административна.

Имаш ли любим, кой именит футболист е твой кумир?

- Стивън Джерард. Фен съм на Ливърпул. Той ми е любим от дребен.

Познаваш ли се със сънародника си Оле Гунар Солскяер?

- Не го познавам персонално.

Защо реши да смениш номер 7 и към този момент носиш номер 10 в ЦСКА?

- Имаше спекулации в медиите - че номер 10 надали не е урочасан, само че аз го взех и демонстрирах, че това не е по този начин. Статистиката го демонстрира. Да, това е обичаният ми номер - десетката, усещам се доста добре.

Отново ли Лудогорец ще е главен съперник на ЦСКА?

- Лудогорец от много време са ни най-големият съперник и мисля, че е време да ги свалим от трона.

Отново обаче отписваш безконечния противник Левски. Преди време сподели, че те не са към вас в класирането и по-късно беше нападнат от техни почитатели. Сега имаш ли закачки с почитатели на Левски?

- Toгава го споделих, тъй като гледахме класирането и по отношение на това по какъв начин са приключили в шампионата. Те в действителност са огромен клуб, само че към този миг гледахме статистиката и те действително не бяха в битката за купата.

Получава ли в действителност закани от левскари?

- Да, несъмнено, имаше такива. Невинаги се харесва на хората, когато им се каже подобен вид информация. Медиите и футболът са свързани с такива вести, само че аз съм фокусиран и това не ми е проблем.

Имаше неприятни случки и с почитатели на ЦСКА, които не одобряват загубите, и реагираха много яростно. Дори ти беше оповестил пред публицист в родината си, че си подготвен да напуснеш клуба поради преживелица със съотборник, който е бил линчуван от ентусиастите.

- Това беше недобре разбрана и недокрай правдиво разказана от медиите въпросна история, защото тогава ставаше въпрос за човек, който е с черен цвят на кожата, група почитатели го бяха съблекли. Аз не търпя такова отношение и надлежно реагирах. Нормално е да изразя страстите си, които не се харесаха. Тази история не беше предадена от медиите по най-хубавия метод. Казвам " Не на расизма "!
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР