Норвегия започва процес по премахването на руски активи от своя

...
Норвегия започва процес по премахването на руски активи от своя
Коментари Харесай

Норвегия премахва руски активи от своя държавен фонд, който управлява 1.3 трлн. долара

Норвегия стартира развой по премахването на съветски активи от своя държавен капиталов фонд, който ръководи активи за 1.3 трлн. $, като това е необичаен случай, в който политиката въздейства на вложенията, свързани със спестяванията на страната.

Правителството е взело решение да замрази съветските вложения на фонда в отговор на нашествието на страната в Украйна и възнамерява да ги продаде навреме, съобщи министър председателят Йонас Гар Стьоре. Norges Bank Investment Management е имала съветски активи на стойност към 25 милиарда крони (2.8 милиарда долара) в края на предходната година, разгласи финансовият министър Трюгве Шлагсволд Ведум.

Базираният в Осло фонд е най-големият собственик на дялове в обществени компании в света с портфейл, в който има към 9 000 сдружения.

Правителството е взело това решение макар изказването в петък на основния изпълнителен шеф на фонда Николай Танген, който съобщи, че сходен ход би бил представлявал “опакован подарък за олигарсите”, които биха изкупили акциите.

Досега Норвегия избягваше да подхваща дейности, които биха се изтълкували като потребление на фонда като политически инструмент. Предишни опити за налагане на политически цели върху институцията бяха посрещани с рецензии, че главната цел на фонда би трябвало да бъде постигането на допустимо най-висока възвръщаемост във времето.

Решението на Норвегия идва, откакто съветските пазари се сринаха предходната седмица, както и след решението на Европейски Съюз и Съединени американски щати да забранят преводи с Централната банка на Русия и да спрат достъпа на разнообразни съветски банки до финансовата система SWIFT. Освен това BP Plc разгласи, че ще се раздели с каузи си в петролния колос Роснефт, което може да докара до отписването на активи на стойност 25 милиарда $.

Норвежкият фонд замразява вложенията си в Русия, което значи, че за момента нито ще купува, нито ще продава, е декларирала пред Bloomberg Лине Аалтвед, представител на фонда. Финансовата институция ще изготви проект за продажбата на съветските си активи, като за излизането на фонда от съветските пазари не беше възложен период.

Създаден през 90-те години, с цел да влага в чужбина приходите на Норвегия от продажбата на нефт и природен газ, фондът следва строги етични правила от 2004 година, включително отбягване на вложения, свързани с избрани оръжия, тютюн и експозиция, обвързвана с въгледобивната ндустрия.

В края 2020 година, за когато последно разгласи целия си портфейл, фондът е имал най-големи дялове в Русия в Сбербанк, Газпром и Лукойл, съгласно уеб страницата на Norges Bank Investment Management. Фондът се чака да разгласява капиталовия си портфейл към края на 2021 година в четвъртък.

“Искаме да дадем доста явен и категоричен отговор, че това, което следим в последните дни, е недопустимо и затова за Норвегия е естествено да изтегли вложенията си от съветския пазар,” съобщи Ведум.

Норвегия също по този начин разгласи, че ще наложи наказания в съдействие с Европейски Съюз и ще затвори въздушното си пространство за съветски самолети. Страната също по този начин ще усили филантропичната си помощ по отношение на рецесията до 2 милиарда крони (226 млн. долара).

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР