Норвегия трябва да сподели свръхпечалбите, които реализира с покачването на

...
Норвегия трябва да сподели свръхпечалбите, които реализира с покачването на
Коментари Харесай

Полша призовава Норвегия да сподели "свръхпечалбите" си от петрол

Норвегия би трябвало да показа " свръхпечалбите ", които осъществя с покачването на цените на петрола и природния газ на фона на продължаващия спор сред Русия и Украйна, съобщи полският министър-председател Матеуш Моравецки на конгреса " Национален юношески разговор " в събота.

" Но би трябвало ли да плащаме на Норвегия великански пари за газ - четири или пет пъти повече, в сравнение с преди година? Това е болно ", сподели той и съобщи, че тази година превишението на междинната годишна облага от газ и нефт " ще надвиши 100 милиарда евро " за страна с пет милиона души население като Норвегия.

" Те би трябвало да си поделят тези свръхпечалби. Това не е обикновено, това е незаслужено. Това е непряка жертва на войната, стартирана от Путин ", съобщи министър председателят.

Моравецки също по този начин прикани младите поляци да отидат и да засрамят норвежките си " другари " поради тлъстите облаги от газ в интернет, с цел да накарат страната да показа благосъстоянието си.

 

Пишете на младите си другари в Норвегия - сподели той. " Те би трябвало да го споделят неотложно ", съобщи Моравецки, като добави, че то не би трябвало да се споделя безусловно с Полша, а с Украйна.

Междувременно главната полска газова компания, следената от страната PGNiG SA, означи съвсем двойно нарастване на облагата си Ebitda (или облага преди лихви, налози, обезценяване и амортизация) през първото тримесечие, достигайки към 2,19 милиарда $, написа Bloomberg. Печалбата е генерирана най-вече от норвежкото поделение на държавната полска компания, на което се пада съвсем половината от голямата сума.

 

 

Освен това Полша интензивно се запасяваше с газ, преди да бъде отрязана от Русия, като немската Gascade заяви за огромен скок на реверсивния газов поток в края на април. Миналия месец Москва спря доставките на газ за страната, откакто Варшава отхвърли да заплаща за горивото в рубли по новата скица, въведена от Русия в отговор на европейските наказания.

През последните години търсенето на природен газ в Полша непрестанно нараства, защото страната се стреми последователно да се откаже от старите уреди, работещи с въглища. Очаква се Варшава да приключи построяването на газопровод от Норвегия по-късно тази година - огромен план, който се чака да помогне на Полша да понижи зависимостта си от съветския газ.

 

 

 Снимка: Ройтерс

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР