Норвегия ще забрани полуавтоматичните оръжия от 2021 г., когато ще

...
Норвегия ще забрани полуавтоматичните оръжия от 2021 г., когато ще
Коментари Харесай

Норвегия ще забрани полуавтоматичните оръжия десет години след нападението на Брейвик

Норвегия ще забрани полуавтоматичните оръжия от 2021 година, когато ще се навършат 10 години от всеобщото ликвидиране на остров Ютьоя, където десният екстремист Андерш Брайвик простреля 69 души, съобщи " Франс прес ".

Извличайки поучения от кръвопролитната драма от 2011 година, дясното държавно управление на малцинство внесе предходната година проектозакон за възбрана на този вид оръжия.

" Днес се разбра, че предлагането на държавното управление се поддържа от болшинството депутати. Следователно полуавтоматичните оръжия ще бъдат неразрешени в Норвегия ", съобщи консервативният народен представител Петер Фрьолих. Забраната ще влезе в действие през 2021 година. Тя идва в миг, когато и в Съединени американски щати се възобновиха дебатите за възбрана на този тип оръжия след пукотевица в гимназия във Флорида на 14 февруари, в която бяха убити 17 възпитаници и преподаватели, отбелязва Агенция Франс Прес.

Дегизиран като служител на реда, Брайвик в продължение на към час и четвърт стреля по участници в летен лагер на младежка политическа организация с револвер " Глок " и полуавтоматична пушка " Рюгер Мини-14 ", избивайки 69 души, множеството от тях младежи. Преди това той умъртви други осем души в бомбен атентат против постройката на държавното управление в Осло.

Анкетна комисия по тези набези предложи още през 2012 година да се забранят полуавтоматичните оръжия в страната. В новия закон за възбрана на тези оръжия в Норвегия се вършат някои изключения, да вземем за пример за професионални стрелци. " Отне известно време, тъй като в Норвегия има доста ловци, които имат полуавтоматични оръжия ", уточни Фрьолих.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР