Норвегия планира да дари на Киев 75 милиарда крони ($7,3

...
Норвегия планира да дари на Киев 75 милиарда крони ($7,3
Коментари Харесай

Норвегия дарява на Украйна $7,3 милиарда в рамките на петгодишен план за възстановяване

Норвегия възнамерява да подари на Киев 75 милиарда крони ($7,3 милиарда) като част от 5-годишен оздравителен проект, с което страната се трансформира в един от най-големите донори на нападнатата от Русия страна, разгласи норвежкото държавно управление.
 
Премиерът Юнас Гар Стьоре заяви, че финансовият пакет ще бъде разграничен на две елементи, като половината от средствата ще бъдат предопределени за военна помощ, а другата половина - за филантропични потребности. Планът, предусещащ отпущането на 15 милиарда крони ($1,5 милиарда) годишно, ще бъде препоръчан за гласоподаване в Народното събрание.
 
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели предходната седмица, че общият пакет от икономическа, филантропична и военна помощ за Украйна сега възлиза на близо Евро 50 милиарда. Норвегия не е страна членка на Европейския съюз, само че предходната година е дарила на Украйна над 10 милиарда крони ($1 милиард) под формата на филантропична и военна помощ, оповестява АП.
 
Норвежкият министър председател изрази вяра норвежкият парламент да утвърди с огромно болшинство пакета от помощи. " С поддръжката си за Украйна, ние оказваме помощ на народ във война, само че влагаме също в личната си сигурност ", сподели на конференция Гар Стьоре.
 
Норвегия е една от най-големите експортьорки на изкопаеми горива в света, а спорът в Украйна докара до нарастване на приходите ѝ от експорт на природен газ. Скандинавската страна обаче отхвърля всевъзможни обвинявания, че се е възползвала от войната в Украйна.
 
Премиерът Гар Стьоре означи, че с помощта на повишените доходи от течни горива страната му има опция да даде по-значителна помощ.
 
След нашествието на Русия в Украйна европейските страни се впуснаха в търсене на други енергийни източници, което доста усили ползата към петрола и газа от Норвегия, а с това и цените им, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР