Норвегия обяви днес, че е уредила спора с Русия, свързан

...
Норвегия обяви днес, че е уредила спора с Русия, свързан
Коментари Харесай

Норвегия обяви: Уредихме спора с Русия

Норвегия разгласи през днешния ден, че е уредила разногласието с Русия, обвързван с товари, предопределени за съветски миньори, работещи на норвежкия арктически архипелаг Свалбард, съобщи Франс прес. Агенцията отбелязва, че този въпрос е породил напрежение сред двете страни.

Руските товарни контейнери, блокирани на границата поради възбраната за влизане на тежки съветски товари на норвежка територия, бяха превозени от норвежки камиони до пристанище Тромсьо и сега пътуват с транспортен съд към Свалбард, заяви норвежкото външно министерство.

" Положителното е, че този въпрос към този момент откри решение ", разяснява говорителка на министерството в имейл пред Агенция Франс Прес.

" Вече не имаме намерение да блокираме товари... и е значимо да подчертаем, че сходни решения съществуваха през цялото време ", означи служителката на външното ведомство.

Заради глобите, въведени от Осло по отношение на съветската инвазия в Украйна, Норвегия блокира на границата си товар, предопределен за съветски миньори в Баренцбург - градче на архипелага Свалбард, където има въгледобивна мина, експлоатирана от съветска компания.

Санкциите „ не разрешават влизането на съветски компании за транспорт на товари на норвежка територия ", сподели пред Агенция Франс Прес норвежката външна министърка Аникен Хюитфелт, като се има поради, че страната ѝ съблюдава необикновен контракт за Свалбард, които е в действие от едно столетие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР