Норвегия обяви, че блокира 30 милиона евро (над 33 милиона

...
Норвегия обяви, че блокира 30 милиона евро (над 33 милиона
Коментари Харесай

И Норвегия блокира пари за Бразилия заради обезлесяването в Амазония

Норвегия разгласи, че блокира 30 милиона евро (над 33 милиона долара) за Бразилия, която упрекна, че " към този момент не желае да стопира обезлесяването " в Амазония, съобщи " Асошиейтед прес ".

Богатата скандинавска страна е най-големият донор за запазване на Амазонската гора. Тя е дарила общо 1.2 милиарда $ на основания през 2008 година за тази цел специфичен фонд. Германия обезпечи 68 милиона $, а бразилският държавен петролен колос " Петробраз " (Petrobras) - 7.7 милиона $, отбелязва АП.

Норвежкият министър на околната среда Ула Елвестуен упрекна Бразилия, че е нарушила съглашение, като е прекратила работата на административния съвет и на техническия комитет на Фонда за Амазония, съобщи " Франс прес ". " Тя не може да направи това без единодушието на Норвегия и Германия ", акцентира той.

Бразилският министър на околната среда Рикардо Салес в това време разгласи, че работата на Фонда за Амазония е замразена.

В неделя Германия спря 35 милиона евро (39.6 милиона долара) за фонда поради възходящото обезлесяване в Амазония, по-специално след идването на власт в Бразилия на крайнодесния президент Жаир Болсонаро.

Скептик по въпроса за световното стопляне, определеният предходната година Болсонаро споделя, че Бразилия би трябвало да реши сама какво да прави с Амазония и нейните запаси. Той не призна публични данни, съгласно които темповете на обезлесяване в района са се засилили след идването му на власт.

Бразилският президент разкритикува Норвегия и Германия поради решението им да спрат финансови траншове за Фонда за Амазония и ги посъветва да се съсредоточат върху личните си екологични проблеми, съобщи " Асошиейтед прес ". " Не е ли Норвегия тази, която убива китове на Северния полюс? Не прави ли тя сондажи за нефт там? ", попита саркастично Болсонаро. Той също така посъветва " скъпия (германски канцлер) Ангела Меркел да си прибере парите и да залеси още веднъж Германия ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР