Норвегия изясни днес естеството на допълнителната военна помощ, която планира

...
Норвегия изясни днес естеството на допълнителната военна помощ, която планира
Коментари Харесай

Норвегия ще достави дронове за противовъздушна отбрана на Украйна

Норвегия обясни през днешния ден естеството на спомагателната военна помощ, която възнамерява да даде през 2023 година на Украйна, в това число свръхлеки дронове, детайли на системи за противовъздушна защита и хранителни дажби за украинските военнослужещи, съобщи Франс прес.

Норвежкото държавно управление разгласи през вчерашния ден, че ще усили военната си поддръжка за украинската войска , отделяйки за тази година спомагателни 2,5 милиарда норвежки крони (около 220 млн. евро) от многогодишния пакет, очакван за тази цел.

Това ще усили военната помощ на Норвегия за Украйна до 10 милиарда крони, по отношение на в началото плануваните за тази година 7,5 милиарда крони, в допълнение към 7,5 милиарда крони филантропична помощ.

До през днешния ден Осло не беше прецизирал естеството на оборудването, което ще бъде изпратено на Украйна.
То ще включва 1000 свръхлеки дрона от вида " Блек хорнет " , детайли от ракетни системи за противовъздушна защита " НЕЙСАМС ", които ще добавят системите от същия вид, които Литва възнамерява да достави на Украйна, както и десетки хиляди хранителни дажби за украинските бойци, сподели през днешния ден норвежкият министър на защитата Бьорн Арилд Грам.

Цялото това съоръжение се създава в Норвегия.

Скандинавската страна е заделила дълголетен пакет от 75 милиарда крони, предопределени за гражданска и военна помощ за Украйна за интервала 2023-2027 година.

Първоначалната цел беше тази помощ да се изплаща в размер на 15 милиарда крони годишно. Но през вчерашния ден в коридорите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре разгласи, че помощта ще бъде увеличена до 17,5 милиарда крони (гражданска и военна) тази година, аргументирайки се, че „ в този момент това в действителност е належащо “.

След като се трансформира в главния снабдител на п рироден газ за Европа предходната година, Норвегия значително се възползва от скока в цените на въглеводородите след началото на спора в Украйна, показва Агенция Франс Прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР