Норвегия и останалата част от Европа трябва да затворят морските

...
Норвегия и останалата част от Европа трябва да затворят морските
Коментари Харесай

Зеленски пред норвежкия парламент: Европа да затвори пристанищата си за руски кораби

Норвегия и останалата част от Европа би трябвало да затворят морските си пристанища за съветски кораби, съобщи през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски пред норвежкия парламент, съобщи Ройтерс.

Европейският съюз, уповавам се и Норвегия, би трябвало да вкарат възбрана за потреблението на европейски пристанища от съветски съдове, до момента в който те блокират наши пристанища, сподели Зеленски, говорейки по видеовръзка от Украйна.

Той добави, че Украйна и Норвегия, вторият по огромния снабдител на газ в Европа след Русия, са почнали диалози за доставка на 5 милиарда кубични метра газ за идната зима.

" Можете да имате решителен принос към енергийната сигурност на Европа, като осигурите нужните запаси както за страните от Европейския съюз, по този начин и за Украйна ", сподели Зеленски пред норвежките депутати. " Вече сме почнали разговор за доставката на към 5 милиарда кубични метра за идващия отоплителен сезон. Надявам се, че това ще бъде основата за нашето дълготрайно съдействие в тази област ".

Миналата година скандинавската страна изнесе 113,2 милиарда кубични метра газ, напомня Ройтерс.

Пред 169-те депутати в норвежкия Стортинг Зеленски сподели още, че Русия " желае да унищожи основите на Европа ", съобщи Асошиейтед прес. Украинският държавен глава посочи, че " бъдещето на Европа се взема решение в този момент " и съобщи, че имайки поради военната активност на Русия в Украйна, за Русия " няма неразрешени цели ".

По-рано през днешния ден постройка в украинския град Мариупол, маркирана със знака на Международния комитет на аления кръст (МКЧК), е била цел на съветски бомбардировки, заяви украински чиновник, представен от Франс прес.

" Окупаторите умишлено обстрелваха постройка на МКЧК ", написа в Телеграм украинският омбудсманът Людмила Денисова. " За момента нямаме информация за жертви ", добави Денисова, без да посочи какъв брой хора може да са се намирали в постройката по време на нападението.

От края на февруари Мариупол, стратегическо пристанище на Азовско море в Югоизточна Украйна, е разискван от съветската войска, а връзките са отвън строя. В града остават към 160 000 мирни поданици, блокирани под обстрел, скрити в убежища без електричество, храна и вода, съгласно свидетелства на хора, съумели да избягат от града, отбелязва Агенция Франс Прес.

Снощи френският президент Еманюел Макрон след следващия си телефонен диалог с съветския държавен глава Владимир Путин сподели, че на този стадий няма условия за започване на филантропична интервенция за избавяне на жителите на Мариупол.

Русия разгласи през вчерашния ден, че доста ще ограничи военните си интервенции в региона на украинската столица и на един от градовете на север, откакто на следващия кръг договаряния се очерта допустимо съглашение за преустановяване на буксуващата война.

Украинската делегация на договарянията, които се състояха в Истанбул, разгласи рамките за предстоящ безпристрастен статут на страната, в подмяна на който няколко страни да се ангажират да бъдат гаранти на сигурността на Украйна.

Публичната реакция на Москва беше позитивна.

Руският заместник-министър на защитата Александър Фомин съобщи, че Москва е решила " съществено да ограничи военната си интензивност по киевското и черниговското направление " като мярка " за повишение на взаимното доверие и основаване на условия за нови договаряния ".

Той обаче не посочи какво тъкмо значи това на процедура.

Съединени американски щати и други страни посрещнаха новината със песимизъм.

Москва показа това като жест на благосклонност, само че сухопътните ѝ войски са затънали и са понесли тежки загуби при опитите си да завладяват Киев и други огромни градове. Миналата седмица, а през вчерашния ден още един път през вчерашния ден Кремъл като че ли ограничи военните си цели, обявявайки, че " главната задача " в този момент е да бъде открит надзор над преобладаващо рускоезичния район Донбас в Източна Украйна.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се запита дали оповестената вест от Русия е симптом за прогрес в договарянията или е опит на Москва да печели време, с цел да продължи офанзивата си. " Ще забележим. Не мога да плана нищо в този ход, до момента в който не видя какви ще бъдат дейностите им ", сподели той.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън позволи, че намеците от съветска страна за евакуиране може да са опит на Москва " да заблуди хората и да отклони вниманието ".

Според западни представители тя усилва войските си в Донбас, с цел да обкръжи украинските сили. Продължава и смъртоносната съветска блокада на юг, където жителите са блокирани измежду руините на Мариупол и други бомбардирани градове.

" Едно е какво Русия приказва, друго е какво прави, по тази причина за нас по-важно е второто ", сподели Блинкън в Мароко. " А това, което Русия прави, е че безспирно работи грубо в Украйна. "

Дори когато договарящите се събираха, силите на съветския президент Владимир Путин взривиха девететажната постройка на регионалната администрация в южния пристанищен град Николаев. Загинаха минимум 12 души, споделиха служби за реакция при изключителни обстановки. Продължава търсенето на тела измежду руините.

" Ужасно е. Чакали са хората да отидат на работа ", преди да ударят постройката, сподели регионалният шеф Виталий Ким. " Аз се успах. Извадих шанс. "

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че Съединени американски щати са забелязали малочислено евакуиране на съветски сухопътни сили от региона на Киев, само че то наподобява на предислоциране на войски, " а не на същинско евакуиране ".

По думите му към момента е прекомерно рано да се каже какъв е мащабът на придвижванията на съветските елементи и това къде ще се предислоцират.

" Това не значи, че заплахата за Киев е отминала ", сподели Кърби. " Те към момента могат да нанесат жестоки вреди на страната, в това число на Киев. " Той съобщи, че съветските въздушни удари по Киев не престават.

Роб Лий, боен специалист от американския Институт за външнополитически проучвания, написа следния коментар в Туитър за съветското евакуиране: " Това звучи по-скоро като самопризнание за ситуацията в региона на Киев, където съветското нахлуване от седмици е спряло, а украинските сили напоследък реализираха триумфи. Русия не разполага с нужните сили да обкръжи града ".

Срещата в Истанбул бе първият случай от две седмици, в който съветските и украинските договарящи разговаряха очи в очи. Предишните диалози се водеха в Беларус, а след това по видеоконферентна връзка.

Кремъл от самото начало настояваше Украйна да се откаже от всякаква вяра да се причисли към НАТО.

Украинската делегация показа подробна рамка за спокойно съглашение, при което сигурността на неутрална Украйна да бъде обезпечена от група трети страни, измежду които Съединени американски щати, Англия, Франция, Турция, Китай и Полша на принцип, подобен с този на НАТО, че " нахлуване против един е нахлуване против всички ".

Киев разгласи и подготвеност да води в интервал от 15 години договаряния за бъдещето на Кримския полуостров, който Русия завладя през 2014 година

Владимир Медински, началник на съветската делегация, сподели по съветската телевизия, че украинските оферти са " насрещна стъпка, която безспорно е положителен факт ".

Той предизвести, че двете страни към момента са надалеч от реализиране на съглашение, само че добави: " Сега към този момент знаем по какъв начин да реализираме прогрес към намиране на компромис. Не си губим просто времето в диалози ".

През последните няколко дни украинските войски започнаха контраатаки и си върнаха територии в покрайнините на Киев и други региони.

Украински бойци се събраха в един окоп, с цел да се снимат с генерал-полковник Олександър Сирски, който съобщи, че Украйна в голяма степен си е върнала контрола над Ирпин, основно предградие на северозапад от столицата, където се водеха яростни боеве.

" Ние браним нашата татковина, тъй като имаме доста висок военен дух ", сподели Сирски, който е шеф на защитата на Киев. " И тъй като желаеме да победим. "

Украинските войски си върнаха и Тростянец, на юг от североизточния град Суми, след седмици на окупация, оставили след себе си земя, покрита с с съветски тела, изгорели и смачкани танкове и изпепелени здания.

Сухопътните сили на Путин бяха затруднени освен от по-силната от предстоящото украинска опозиция, само че съгласно западни представители и от съветски тактически неточности, невисок военен дух, дефицит на храна, гориво и екипировка за студено време, както и от други проблеми.

Повтаряйки това, което военните оповестиха предходната седмица, през вчерашния ден съветският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че в този момент главната задача на Москва е " освобождението на Донбас ".

Макар че тома може да е тактика за избавяне на репутацията на Путин, в Украйна тя породи страхове, че Кремъл цели да раздели страната и да я принуди да отстъпи част от територията си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР