Норвегия е страна с изключителна природна красота. Не става дума

...
Норвегия е страна с изключителна природна красота. Не става дума
Коментари Харесай

Норвегия създава нови десет национални парка

Норвегия е страна с изключителна естествена хубост. Не става дума единствено за фиордите й: норвежкият пейзаж варира от обширни планински вериги и буйни хълмове до извисяващи се водопади и пусти равнини. И напълно скоро тези превъзходни земни форми ще се трансфорат в нови национални паркове, написа TimeOut.

В опит да отбрани пейзажите си от изменението на климата, Норвегия възнамерява да сътвори 10 нови национални парка по западния си край. Четири от тях ще бъдат напълно нови, до момента в който шест от тях са предпазени територии, само че ще бъдат осъвременени, с цел да получат статут на национални паркове.



Всичко това е част от напъните на страната да отбрани 30% от територията си до 2030 година

Не единствено Норвегия е поела подобен ангажимент. Над 100 други страни обявиха, че ще създадат същото като част от самодейността „ 30x30 “, която се отнася и до опазването на океаните.

Всичко това може да звучи прекомерно амбициозно – до момента в който не разберете какъв брой надалеч е стигнала Норвегия в опазването и отбраната на своите естествена хубост. Сега страната  е признала 47 национални парка, които покриват към 17% от норвежката земя. Какво са още 13 %?



Официалният статут на народен парк ще обезпечи по-голяма правна поддръжка за природозащитниците, което ще направи доста по-трудно хората да строят върху земята и ще подсигурява, че държавното управление или локалните управляващи ще следят и пазят местообитанията на животни и растения и ще наблюдават за равнищата на замърсяване.

Норвегия има спорна връзка с околната среда – от една страна, това е безспорната международна столица на електрическите автомобили; въпреки това, забележителна дял в стопанската система има сондирането на петрол в Северно море. Но въпреки всичко е впечатляващо да забележим старания за запазване на околната среда като това.

Снимки: unsplash
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР