Нормално започна изборният ден в Кюстендилска област. Отворени са всички

...
Нормално започна изборният ден в Кюстендилска област. Отворени са всички
Коментари Харесай

Започна изборният ден в Кюстендилска област, с право на глас са 128 900 души

Нормално стартира изборният ден в Кюстендилска област. Отворени са всички секции, заяви за Българска телеграфна агенция ръководителят на Районната изборна комисия (РИК) в Кюстендил Венцеслав Механджийски .

Право на глас в изборите през днешния ден в Кюстендилска област имат 128 900 души. Разкрити са 284 изборни секции, най-вече - в Кюстендил (112) и Дупница (73) . Броят на гласоподавателите в Кюстендилска община е 66 300, а в Дупница - 40 083.

В 171 секции в региона ще се гласоподава с машини, в една от секциите машините са две. Машината в една изборна секция в Дупница не е сработила тази заран, чакат се инструкции от Централната изборна комисия за прекосяването към гласоподаване с хартия, сподели още Механджийски. На четири-пет места в региона секционните комисии са почнали работа в повърхностен състав.

Общо 380 младежи, навършили пълноправие, ще упражнят правото си на избор в община Дупница за първи път, оповестиха от общината . Най-възрастният гласоподавател там е 100-годишна жена от Дупница.

Броят на гласоподавателите в региона е намалял спрямо предходната година, когато той е бил е 130 264. Общо 12 052 са гласоподавателите с двойно поданство в описите в региона. Те са поданици на Република Северна Македония и Сърбия . Само в град Кюстендил те са 9506 души. Това са най-вече поданици на Република Северна Македония, които имат непрекъснат адрес в региона. По-малък е броят на записаните поданици с поданство и в Република Сърбия.

Хората с двойно поданство обаче нормално не вземат участие в изборите.

Двайсет и осем кандидатски листи със 128 претенденти за депутати са регистрирани в РИК-Кюстендил. Един от претендентите беше премахнат след молба, подадена персонално от него, която по-късно се опита да отдръпна, само че желанието му не беше почетено. Най-възрастният претендент за народен представител в района е на 78 години, а най-младият - на 22 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР