Нормално започна гласуването в село Белащица, община Родопи“, където днес

...
Нормално започна гласуването в село Белащица, община Родопи“, където днес
Коментари Харесай

Село Белащица решава на референдум дали да се присъедини към община Пловдив

Нормално стартира гласуването в село Белащица, община „ Родопи “, където през днешния ден вземат решение на локален референдум дали да се причислят към община Пловдив, заяви за Българска телеграфна агенция ръководителят на Общинската изборна комисия в „ Родопи “ Радослав Митев. Те ще би трябвало да отговорят на въпроса „ Искате ли с. Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община „ Родопи “ и да се причисли към община Пловдив? “. 

С право на глас са 1732 поданици на обитаемото място, оповестиха за Българска телеграфна агенция от работа Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ (ГРАО) на община „ Родопи “. Те ще гласоподават в три секции в Основно учебно заведение „ Пенчо Славейков “. За да бъде годно допитването, би трябвало 693 гласоподаватели да отидат до урните, а с цел да се отдели селото, би трябвало 347 от тях да дадат позитивен отговор.

Жители на родопското село учредиха през 2022 година предприемчив комитет за осъществяване на допитването. Необходимите подписи бяха импортирани в Общинските препоръки на Пловдив и „ Родопи “ за взимане на решение. Съветниците на Пловдив в две свои съвещания взеха решение с единогласие за приемането на село Белащица като част от община Пловдив. Местният парламент на „ Родопи “ обаче отхвърли искането за допитване. През октомври тази година допитването беше насрочено от регионалния шеф Илия Зюмбилев.

Краят на изборният ден е 20 часа, само че в случай че има искащи гласуването ще бъде удължено. 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР