Нормално междинните избори в САЩ не са от особено значение

...
Нормално междинните избори в САЩ не са от особено значение
Коментари Харесай

Тръмп очевидно има по-слабо влияние, отколкото се предполагаше

Нормално междинните избори в Съединени американски щати не са от изключително значение за интернационалната общественост. Нормално дебатите на претендентите и кандидатките в борбата за сенаторските и губернаторските постове се въртят към вътрешнополитически и районни проблеми, които нямат въздействие върху останалия свят. Само че " обикновено " към този момент няма в тази страна, която от президенството на Доналд Тръмп насам е потънала в екзистенциална рецесия. И която след тези междинни избори можеше да се приближи още повече до дъното.

Колко мощно е въздействието на Тръмп?

Точно по тази причина погледите на целия свят бяха ориентирани към този 8 ноември. Тревожният въпрос гласеше: дали Доналд Тръмп и съидейниците му ще продължат да подкопават демокрацията и да вкарат всеобщо расисти, десни екстремисти и претенденти, отричащи изборните резултати от 2020, на постовете, които на идните президентски избори ще взимат решение за това дали резултатите ще бъдат приети, или не.

Затова в последна сметка значимият въпрос беше този: дали Доналд Тръмп ще успее да продължи своята нападателна политика и отвън Белия дом. Политиката, която доближи своята кулминационна точка на 6 януари 2021, когато неговите поддръжници щурмуваха Капитолия във Вашингтон.

Управляващата партия - изненадващо мощна

Отговорът е: не, той не съумя. Страхът, че на неговите хора ще бъде предоставена политическа отговорност в огромни мащаби, не се оправда. Напротив. От десетилетия насам нито една ръководеща партия не се е представяла толкоз добре на междинните избори, колкото в този момент демократите на президента Джо Байдън.

И в Съединени американски щати хората се тревожат най-вече от икономическите проблеми, сочат изследванията. И в Щатите цените на жилищния пазар в някои райони нарастват неимоверно. И там инфлацията е висока, а страховете за бъдещето са огромни.

Но тези изследвания демонстрират и друго: че доста американци са обезпокоени от положението на американската народна власт, както и че са разбрали, че от негласуването печелят единствено фанатиците. Съответно интензивността на тези избори беше висока.

Младите са загрижени за климата

Прави усещане това, че на тези междинни избори гласоподаваха изключително доста младежи - такива, които за първи път дават своя глас на избори и които са изключително загрижени за битката против климатичната злополука. Тема, на която съвсем всички републиканци гледат с подигравка.

Всичко това - в това число и дебатът за абортите - съумя въпреки всичко да спре победоносният поход на републиканците на Тръмп. Всичко това укрепва позициите на президента Джо Байдън - въпреки че сигурно няма да му е по-лесно, защото демократите по всяка възможност ще изгубят болшинството си в Конгреса.

Ще се отърсят ли републиканците от наследството на Тръмп?

Вълнуващият въпрос в този момент гласи: какво значи този резултат за Републиканската партия? Ще се отърсят ли от наследството на Тръмп? Сега, когато към този момент се видя, че неговите крайни позиции не могат да завоюват болшинство? Дали Доналд Тръмп ще разгласи през идната седмица кандидатурата си за президент? И дали хора като Рон Де Сантис, губернаторът на Флорида, който съумя да си обезпечи изборна победа, дистанцирайки се от Тръмп, ще съберат храброст да се изправят против него?

След изборите е преди изборите. Джо Байдън също не остави никакво подозрение по този въпрос. Той дефинира относителния триумф на демократите като собствен и разгласи, че дружно със брачната половинка си Джил ще решат при започване на идната година дали да се кандидатират още веднъж.

Много са въпросите, на които през идващите дни и седмици би трябвало да се намерят отговори. Но към този момент можем да си поемем мирис. Американската народна власт, която съвсем беше оповестена за мъртва, е жива. И това е в действителност добра вест.

Автор: Инес Пол
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР