Нормално е за всеки пенсионен фонд, когато има криза да

...
Нормално е за всеки пенсионен фонд, когато има криза да
Коментари Харесай

Даниела Петкова: Нормално е за всеки пенсионен фонд, когато има криза да има отрицателна доходност

" Нормално е за всеки пенсионен фонд, когато има рецесия да има негативна рентабилност. Отрицателната рентабилност 2008-2009 година беше дори по-голяма от тази, която записваме сега. Въпреки всички тези рецесии към днешна дата, от 2004 година досега, доходността е позитивна на годишна база. В този смисъл нищо извънредно няма, без да недооценявам обстановката, само че това е нещо обикновено за всички вложители. "

Това сподели в предаването " ЕвроДикоФ " на телевизия " Евроком " изпълнителният шеф на пенсионна компания " Доверие " Даниела Петкова.

" Винаги, когато има световна рецесия, доходността на всички пенсионни фондове е негативна. Световните показатели по всички тържища на света, и на облигации, и на акции, са с негативна рентабилност ", добави Петкова.

" От предходната година имаме освен тези фондове, които сега Вие показахте, които работят от 2000 година до момента. Ние открихме по още 2 нови фонда, които са със средства на хората, които получават право за пенсия. Доходността на фондовете, които са по-стари, е негативна. Доходността на фондовете, които са за погашение на пенсии, които работят от септември месец предходната година, е позитивна. Съществената разлика в това е, че те нямат старо-натрупани вложения, акции, облигации, които да се преоценяват по пазарните цени сега, които са по-ниски, за разлика от другите по-стари фондове ", съобщи изпълнителният шеф на пенсионна компания " Доверие ".

" Едно е несъмнено - след всеки подобен интервал следва интервал на възобновяване ", счита Даниела Петкова.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР