Нормално е в края на този мандат да кажем какво

...
Нормално е в края на този мандат да кажем какво
Коментари Харесай

Минеков за мандата си: Минно поле с непрестанно напрежение

Нормално е в края на този мандат да кажем какво се е случило, какво е осъществено. Напрежението беше непрекъснато, представляваше едно минно поле.

Успяхме да стартираме разходване на средствата още с влизането. Те бяха разпределени оправдано – спасихме учебни заведения, спасихме монументи.

Това съобщи на конференция служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министър Минеков означи, че 33 млн. лева отидоха главно за спасяването на театралните изкуства. По отношение на музеите и музейното дело, по думите му, нещата бяха стигнали до покруса. „ С спомагателни 5,5 млн. лева успяхме да ги спасим “, акцентира той и добави, че заплащането там не е почтено и губим експерти.

Министърът на културата добави и че над 1700 създатели получиха креативен стипендии, като посочи, че такова нещо не е било правено преди.

„ Системата за избор на шефове е друг в Европа и в действителност министърът носи безспорната отговорност и още в първите 6 месеца той би трябвало да вземе решение дали всичко се движи обикновено и в добра посока “, сподели проф. Минеков.

„ Имаме събития, които останаха незабелязани и това ме натъжава “, уточни той и посочи, че става въпрос за представянето на Софийската филхармония в Загреб и в Берлин.

Затрудненията в НИНКН не престават, като сега експертите са малко над 40.

„ Относно моята персонална борба, на всички от кабинета и на министерството, достигнахме крайния формат на промените и допълненията в Закона за културно завещание (ЗКН) “, заяви проф. Минеков и добави, че скоро те ще бъдат импортирани в Народно събрание.

Реализирано в третия мандат на проф. Минеков като длъжностен министър на културата е и образованието на профилиран полицейски състав по ЗКН. „ Надявам се те да бъдат ясна опасност за нарушителите и да бъдат най-силни в предварителната защита и в следствията “, съобщи той.

Министър Минеков означи, че не е удовлетворен от работата на културните институти в чужбина. Той заяви и че следва да бъде посочено мястото на културния институт в Тирана, Албания.

На въпроса дали ще бъде министър на културата и в идващото служебно държавно управление, Минеков отговори, че не е водил диалози, само че е мощно обезверен, тъй като напрежението е било огромно.

Проф. Минеков е безапелационен, че е извънредно належащо покачването на бюджета.

„ Няма никакъв отговор от прокуратурата къде са отишли 9 милиона евро, или 18 милиона лева, които са били предопределени за „ Ларгото “, заяви още министърът на културата.

„ Репертоарният бюджет зависи от репертоарният институт. Това, което не се чака да бъде посетено задоволително, защото става въпрос за висша форма на изкуство, то би трябвало да бъде подкрепено “, счита той.

Актьорът от трупата на Народния спектакъл Деян Ангелов попита за какво Минеков тиражира в медийното пространство, че актьорите се подписват под напън в отбрана на шефа, на което министърът на културата отговори, че измежду актьорите има такива, които се усещат застрашени, също така той акцентира, че са осъществени нарушавания и по Закона за обществените финанси. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР