"Нормално е да съществува риск Йоан Матев да се укрие,

...
"Нормално е да съществува риск Йоан Матев да се укрие,
Коментари Харесай

Защо се стигна до освобождаването на Йоан Матев

"Нормално е да съществува риск Йоан Матев да се укрие, в случай че бъде освободен. Но ние сме взели ограничения да не се случва ". Това съобщи представителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова пред "Здравей, България " по NOVA.

Във вторник Софийският градски съд пусна на независимост Йоан Матев, упрекнат за жестокото ликвидиране в Борисовата градина. От най-тежката мярка - задържане под стража, съдът му наложи най-леката - подписка. Това е тъй като е изминал законовият период, в който обвиненият за убийството на 15-годишен възпитаник, може да остане в ареста - 8 месеца. За това време прокуратурата е трябвало да внесе обвинителния акт в съда. Другата седмица ще бъде взето дефинитивно решение.

„ Като научих, че го пускат, бях шокиран.

Защитата на Йоан Матев механически се е опитвала да заобикаля всички етични форми на правото. А прокуратурата е опитвала да ги спре”, разяснява Илиян Георгиев – вуйчо на Георги, който бе погубен преди две години.

Според него младият мъж би трябвало да бъде съден като пълновръстен, а не като дете: „ Той е бил на ръба на пълнолетието. За мен той е разсъждавал напълно невъзмутимо в деня, в който е направил убийството. Той не е дете”

„ Страхувам се, че може потвърден за мен

палач да излезе на независимост и да се разхожда против подписка. Това звучи абсурдно”, безапелационен беше той.

По време на убийството младият мъж е бил малолетен,

по тази причина и плануваното в закона наказване е понижено под минимума. А управляващите имат право да го задържат единствено за избран период от време. В случая - изтекли са 8 месеца.

"Не споделяме мнението на съда и ще апелираме.

Доводът на отбраната не кореспондира с буквата на закона ", безапелационна беше Зорница Таскова.

Тя призна, че в закона има такова написано предписание, само че въпросът е по какъв начин се пояснява по кое време наказването е под 15 години по кое време е над: "Защото в закона е казано, че когато се планува наказване над 15 години затвор, мярката е в период от година и половина.

Съученици на Йоан го разпознали, само че премълчали

Йоан: Невинен съм, това по медиите са цялостни неистини

Арнаудова: Разследваме всички, премълчали за Йоан!

Ножът, с който е наръган Георги - ключ към килъра

Именно при тълкуването на тази норма се разминаваме със съда ".

15-годишният възпитаник Георги бе наръган с нож на 2 юни 2015 година, като евентуалният претекст бил кражба, уточни прокуратурата. Георги имал у себе си 5 лв.. Според съда, макар че доказателствата са косвени, в тяхната цялост те водят до догатката, че точно той е предизвикал гибелта на Георги Игнатов.

От полицията разпространиха записи от видеокамери, на които беше запечатано бягството на момче, за което обвиняването твърди, че е Матев. Проверени бяха над 400 лица.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР