Нормално е да помогнем на съседната община Перник, защото нито

...
Нормално е да помогнем на съседната община Перник, защото нито
Коментари Харесай

Фандъкова: Ще помогнем на съседен Перник, но под условие


Нормално е да помогнем на прилежащата община Перник, тъй като нито една община не е застрахована и всички би трябвало да си оказваме помощ, само че това не би трябвало да става за сметка на софиянци. Ще желая 100 процентова гаранция за водоподаването на София. Това съобщи столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, съобщи БГНЕС.

„ Решението ще бъде взето от Общински съвет, откакто получим настояването и решението на Министерски съвет. Очаква се в четвъртък да бъде взето решението, съгласно информацията на министъра на стопанската система. Ще се срещнем деликатно. Поискала съм цялостната експертиза, „ Софийска вода “ да подсигуряват, че по никакъв метод не може да бъде за сметка на водоподаването в София “, сподели столичният кмет.

Фандъкова съобщи, че е сложила въпроса за стената на бент. „ Бели Искър “. Тя напомни, че през тази година държавното управление е планувало средствата за ремонта.

„ Очаквам час по-скоро да се одобрят плановете и без да се източва водата на язовира, да се направи този предстоящ ремонт. Но това, което желая да се подсигурява е, че размерът, който е постановен във връзка със положението на стената, по никакъв метод няма да бъде надвишаван. Нещо повече, желая да бъде по-малък размер във всеки един миг, без значение от потребността от водоподаване. Увериха ме, че това е изцяло допустимо “, сподели кметицата.

Другият въпрос, който тя засегна, е за Рилския тръбопровод и вероятността от повреди.

„ Аварии и в този момент, без да осигуряваме спомагателна вода за Перник, се случват. Информацията ми от „ Софийска вода “ е, че се случват по две-три повреди годишно, само че те се отстраняват бързо. Имам уверенията, че целият потенциал е изцяло в положение да поеме такава помощ “, съобщи Фандъкова.

В събота държавното управление предложи решение на водната рецесия в Перник посредством подаване на вода от бент. Белмекен до Перник, като за задачата се употребява водопреносната мрежа на София. За задачата ще бъде издигнат нов тръбопровод и помпена станция за 25 млн. лева Според предлагането на държавното управление вода от “Белмекен ” ще се пренасочва към язовир “Бели Искър ” над Самоков. Оттам по в този момент съществуващия тръбопровод водата ще се влива във водопреносната мрежа на София, и посредством байпасен тръбопровод, който занапред ще се строи от Мало Бучино към пернишкия кв. “Изток ”, водата ще доближава перничани. Водопроводът ще бъде издигнат за 35-45 дни, а страната ще заплати на Столичната община за прекосяването на водите през нейните водопроводи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР