Нормално е да изпитваме известен страх да инвестираме на фондовите

...
Нормално е да изпитваме известен страх да инвестираме на фондовите
Коментари Харесай

5 факта, които ще ви накарат да инвестирате

Нормално е да изпитваме прочут боязън да влагаме на фондовите пазари, в случай че в никакъв случай не сме го правили преди този момент. Знам, че никой не обича да губи пари, само че борсата няма нищо общо с хазартна игра и се подчинява на избрани правила и трендове. В тази публикация ще ви показва 5 обстоятелството за най-популярният показател в света – S&P 500, основани на неговото придвижване от 1928 до 2017 година. Сигурен съм, че те ще ви накарат съществено да се замислите за вложение в акции и борсово търгувани фондове (ETFs) и да не се притеснявате толкоз за вероятните бъдещи спадове.

1. Движенията нагоре не престават по-дълго от тези надолу

Вече 9-та поредна година американската стопанска система е в напредък и това се отразява на цените на акциите на 500-те най-големи компании в Съединени американски щати. На някои хора това може да наподобява необичайно и извънредно, само че в действителност се е случвало доста пъти в досегашната история на показателя. С дребни спирания, сред 1980 и 2000 година има съвсем непрестанен напредък. В същото време, придвижването надолу е особено единствено за няколко интервала и то максимума е бил от 4 години – след Голямата меланхолия и рецесията от 2008 година.

2. Върховете са по-големи от спадовете

Всички сме чели или чували за огромните рецесии на борсата. През не толкоз далечната 2008 година, S&P 500 падна с близо 37%, а през 1931 година с над 43%. Ако сме вложили единствено в тези години, загубите ще са в действителност мъчителни. За благополучие, върховете са доста повече и по-големи от спадовете. През 1954 година показателят се покачва с над 52%, а 4 години по-късно - с над 43%. Само за последните 10 години има две, в които S&P 500 направи над 25% - 2009 и 2013 година. Ако песимистите виждат единствено неприятните интервали, оптимистите ще открият съвсем четири повече години с позитивна рентабилност, а реалистите знаят, че средногодишната рентабилност на този показател е към 10% за последните близо 100 години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР