Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Заради усложнената епизоотична

...
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Заради усложнената епизоотична
Коментари Харесай

Областният управител на Търговище въвежда превантивни мерки в региона заради чумата по животните

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Заради усложнената епизоотична конюнктура в страната, регионалният шеф на Търговище Митко Стайков вкарва със заповед превантивни ограничения в петте общини в района.

Животновъдите би трябвало да съблюдават строго разпоредбите за предварителна защита и да не купуват животни без съответните документи, като при опити да бъдат продадени такива, неотложно би трябвало да се осведоми на телефон 112. Следи се и за всеобща смъртност при животните. При нужда би трябвало неотложно да се осведоми локалния кмет, ветеринарен доктор и санитарните управляващи. Досега няма данни за съществуване на инфектирани животни и мотив за паника, оповестяват от Агенцията по сигурност на храните в Търговище.

Седем общини в Странджанско са блокирани поради чумата по дребния добитък. Щамът на болестта обаче към момента не е открит, заяви по време на чуване в Народното събрание в петък земеделският министър Румен Порожанов. Обезщетенията в Крайново и Странджа бяха изплатени също през вчерашния ден, а в понеделник ще бъдат издължени и в Шарково на притежателите на евтаназираните стада. Карантинната зона ще се разшири с още 10 километра.

За да не бъде позволена болест от африканска чума по свинете, по граничните ни пунктове са въведени изключителни ограничения. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев сподели, че в интернет ще бъдат оповестени координатите на зоните за сигурност. Той прикани локалната власт да коментира какви са заплахите от разпространяване на чумата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР