Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE /*

...
Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE /*
Коментари Харесай

Премиера на новите епизоди от поредицата „5 минути София - музеите на София“



Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Table Normal " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ",sans-serif; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;} Новите осем епизода от поредицата " 5 минути София – музеите на града " разкриват пред феновете историята и обаянието на пазителите на нашето културно завещание – Националният военноисторически музей, Националният политехнически музей, Музеят на социалистическото изкуство и Софийската градска художествена изложба. Всеки музей е показан посредством някои от най-забележителните си експонати. Кратките филми демонстрират музеите по атрактивен метод и разкриват любопитни истории за това къде се намира Фелдмаршалският скиптър на Цар Борис III и каква е неговата история. Кои са основателите на Първата българска телевизионна камера и кой стои зад софтуерното знамение - изчислителната машина " Елка ". Както и каква е ориста на рубинената петолъчна звезда от Партийния дом на София. Чрез тези истории късометражната документална поредност цели да усили интереса на жителите и гостите на София към музейните институции.

" 5 минути София” е документална поредност за събития, персони, митове и артефакти от историята и културата на античния град. Филмовите дребни серии срещат съвремието с изкуството на античните траки, с инфраструктурните планове на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на античните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с битките и съжителството на религиите, със стремежите и напъните на новите българи да построят своята столица, взимайки най-хубавото от артистичния и нравствен свят на Европа. Динамичното показване на истории, фотоси, архивни фрагменти, комикси, рисунки, анимации и колажи приближава дребните филмчета до интернет изрече.

Филмите от документалната поредност " 5 минути София " провокират зрителския интерес със своята съсредоточена информация и атрактивно показване. Те се популяризират посредством платформи за видеосподеляне, каквито са Vbox7 и YouTube, и в стратегиите на Българска национална телевизия. От 2012 година насам екипът на " Камен Во студио " осъществя шест сезона и общо 42 епизода от поредицата. Това става допустимо с помощта на помощта на Програма " Култура " на Столична община, Минерални води " Банкя ", снимачна техника на " Фотопавилион ", партньорството с институциите на града, спомоществуватели и работата на сценаристи, оператори, артисти, аниматори и голям брой млади създатели. Режисьори на късите филми са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);}.shape {behavior:url(#default#VML);} Чрез всичките си канали на разпространяване филмчетата са достигнали до общо над три милиона zрители в България и по света.София е град, в който, в случай че се заредим с знание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години страсти.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР