Нора СТОИЧКОВАНиска избирателна активност у нас и твърде висока в

...
Нора СТОИЧКОВАНиска избирателна активност у нас и твърде висока в
Коментари Харесай

Вечната българска румба

Нора СТОИЧКОВА
Ниска изборна интензивност у нас и прекомерно висока в чужбина, проблеми с машините в 23 секции и необикновено, само че - факт, остарялото отново се връща на власт. Това се случи на тези избори.
Никой не се е съмнявал, че борбата с олигархията ще е лесна. Но тези, които упражниха правото си на глас, дадоха удивителна преднина на модела " ГЕРБ-ДПС ", който се е засилил още веднъж да вземе на абордаж страната и бюджета. Към тях евентуално ще се причислят Има Такъв Народ и " Възраждане ", които биха връх по синхронно гласоподаване с ГЕРБ в предходния парламент - съвсем в 67% от случаите в пленарна зала. И ето отново шах с пешката.
На фона на ниската изборна интензивност у нас - часове очакване пред изборните секции в чужбина. Социалните мрежи изобилстваха от фрагменти на опашки, някои от които по няколкостотин метра. На доста хора им се наложи да пътуват от други градове, в които не бяха разкрити секции. Всичко това - на фона на риска локалните здравни управляващи да прекратят гласуването поради неспазване на противоепидемичните ограничения. Подобен случай имаше във Франция.
Рекордната изборна интензивност в Турция, където се чака 100 000 да упражнят правото си на глас, мощно тревожи на фона на плачевния факт, че в Аржентина няма открита нито една секция. Според информации на асоциация " Българите в Аржентина " в южноамериканската страна живеят сред 50 000 и 150 000 българи. Как е станало занапред ще се разбере.
В Чорлу, Турция, където имаше над 90% изборна интензивност, дори избухна скандал - имало хора, които желали преводач, търсели помощ, с цел да гласоподават с машините. Да не знаеш български, само че да имаш право да определяш съдбините на Родината, е перверзия. Перверзия, която би трябвало да бъде изчегъртана от изборната процедура. 
Необходимо е да се вкара ценз за просветеност по български език на тези, които гласоподават от чужбина. Защото повече не можем да преглъщаме тази засегнатост към българската държавност и към нас самите.
Разбира се, казусът с мотивацията за гласоподаване на българските жители в страната е  отдавнашен. За страдание, проблемите с машините в 23 изборни секции неприятно сюрпризираха. Отделно страхът от машините отхвърли доста огромна част от възрастните. На предходните избори поради машините Българска социалистическа партия, да вземем за пример, загуби сред 70 000 и 90 000 гласа по експертни оценки. 
Друг огромен проблем е вкарването на партии еднодневки на политически терен, обилно финансирани от олигархията и безсрамни политически патерици на добре познатият модел " ГЕРБ-ДПС ". Партии еднодневки, които разсейват гласоподавателите с празни, само че добре резониращи с подсъзнателните страхове на хората, обещания. Пазарът с хорските очаквания обаче подрива всякакво доверие у гласоподавателите, което, комбинирано с проблемите с машините, кара всички да гледат на изборите като на голяма имитация.
Доверието на хората не се печели с машинация, само че изборните операции ще костват скъпо на България. Старият модел на ръководство на страната от дълго време точи ножове за орязване на обществените придобивки, за налагане на по-високи налози, с цел да продължи с фараонските градежи, през които най-лесно се точи бюджетът.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР