Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски се срещна

...
Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски се срещна
Коментари Харесай

Мислим в една посока. ДПС се срещна с Габровски и не отхвърли да даде подкрепа за кабинет на ГЕРБ

Номинираният за министър председател от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски се срещна с Движение за права и свободи като финален диалог с партиите за сформиране на постоянен кабинет с първия мандат. От Движение за права и свободи приветстваха напъните му, утвърдиха целите му и споделиха, че са подготвени за нови диалози. Те не обявиха безапелационна поддръжка за държавно управление, само че и не я отхвърлиха.

Президентът Румен Радев връчи в понеделник за сформиране на постоянно държавно управление на излъчения от парламентарната група на ГЕРБ-СДС кандидат-премиер. Той има тъкмо седмица разполагаем да върне този мандат - изпълнен или не.

Досега Габровски организира диалози с Българска социалистическа партия и " Демократична България " (ДБ), които държавно управление на ГЕРБ, както и с партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев - " Български напредък " , които единствени до този миг обявиха подготвеност за поддръжка. Габровски трябваше да се срещне и с " Продължаваме промяната ", и с " Възраждане " в петък, само че те публично отхвърлиха.

Ако и Движение за права и свободи реши да поддържа кабинета на ГЕРБ, числата демонстрират, че дружно с " Български напредък " имат общо 115 депутати, които не стигат за болшинство от 121 гласа . Те ще са задоволителни обаче, в случай че някоя от останалите партии или 11 обособени народни представители не вземат участие в гласоподаване. Само в догадка на отсъстващи нужният брой гласове " за " при сформиране на държавно управление е под 121.

След като от Политическа партия отхвърлиха среща, Кирил Петков разяснява, че би било хубаво всички партии ясно да кажат дали биха подкрепили държавно управление на ГЕРБ, или не.

" Не би трябвало да се заиграват с кворума другата седмица, тъй като рискът просто някой да не се появи и действително да падне кворума, би бил скрита поддръжка ", добави той.

На срещата с Движение за права и свободи, която мина в другарски звук, дружно с Габровски пристигнаха зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова , само че те не се включиха в диалога, траял към половин час.

Карадайъ сподели, че в Движение за права и свободи са съгласни с Габровски, че ярките партийни фигури в кабинета биха затруднили прехода към нормалност и изиска да чуе кои са те.

Кандидат-премиерът отговори, че не може да спомене имена, тъй като не би било етично към хората, с които договаря.

Карадайъ сподели, че с цел да има поддръжка за кабинет, би трябвало да е ясно какво ще прави той, изреждайки сходни цели - приходите, битката с инфлацията, енергийната сигурност, приемането ни в Шенген и Еврозоната, работата по Плана за възобновяване и резистентност, корупцията и правосъдната система.

По мотив правосъдната промяна Габровски удостовери желанието си да бъде поръчител на конституционно болшинство в Народното събрание, което да вкара в главния закон по-строг надзор върху основния прокурор. За това са нужни 160 гласа .

Карадайъ отвърна, че още в предишния парламент партията му е предложила промени в Конституцията, само че другите партии употребявали " тази тематика като политическа дъвка " и тази тематика е употребена даже като средство, с цел да се „ кадрува в правосъдната власт “. Затова в този момент удостовери, че отново ще търсят единодушие за конституционно болшинство.

А за Плана за възобновяване и резистентност и европрограмите водачът на Движение за права и свободи разяснява сериозно:

" Има едни 60 млрд ., които седят на трупчета в Брюксел. Те са за България и не си знае дали ще ги вземем, тъй като не сме си написали домашното. За да има тройка от тотото, би трябвало да има фиш, не сме си пуснали фиша ".

Габровски се съгласи, че парите по европейски стратегии са тласък да се сформира държавно управление и заключи:

" Много Ви благодаря за това изявление, което ясно сподели, че по множеството неща мислим в една посока ".

В понеделник проф. Николай Габровски би трябвало да върне първия мандат на президента, изпълнен или не. Засега поръчката на ГЕРБ е, че ще предложат кабинет. Ако те не съумеят да го сформират, Румен Радев ще връчи втория мандат на Политическа партия, които обаче към този момент имат поддръжка единствено от Демократична България. На кого ще даде третия мандат при крах на втория президентът може да избере от останалите партии - Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " или " Български напредък ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР