Номинираният за министър - председател на Република Северна Македония Димитър

...
Номинираният за министър - председател на Република Северна Македония Димитър
Коментари Харесай

Номинираният за нов премиер на Северна Македония обяви някои от министрите

Номинираният за министър - ръководител на Република Северна Македония Димитър Ковачевски публично внесе в Народното събрание предлагането за състав на нов кабинет.

В програмата на бъдещото държавно управление в Скопие като основни цели са заложени енергийната сигурност, стандарта на живот и евроинтеграцията на страната.

Ковачевски отхвърли да се ангажира със период за начало на договаряния за участие в Европейския съюз. Той съобщи, че управляващите в Скопие ще се придържат към одобрените позиции на Народното събрание във връзка с договарянията с България, заяви БНР.
Имената в състава на новия проектокабинет от редиците на СДСМ:

Вицепремиер за битка против корупцията – Славица Гърковска;
Вицепремиер за икономическите въпроси – Фатмир Битичи;
Вицепремиер за европейските въпроси – Боян Маричич;
Министър на защитата – Славянка Петровска;
Министър на вътрешните работи – Оливер Спасовски;
Министър на правораздаването – проф. доктор Никола Тупанчевски;
Министър за земеделието – Люпчо Николовски;
Министър на труда и обществената политика – Йована Тренчевска
Министър на културата – Бисера Костадинова-Стойчевска;
Министър на превоза и връзките - Благой Бочварски.

От тях номинираният за министър председател Ковачевски съобщи, че чака оптималната отдаденост на работата в полза на жителите и осъществяване на поетите задължения.

Програмата е продължение на електоралната легитимност, добита на изборите през 2020 година, като включва икономическите задължения на новия съдружен сътрудник " Алтернатива”, както и програмните цели, произлизащи от новите провокации пред това държавно управление, сподели Ковачевски, представен от БГНЕС.

Основните цели на държавното управление ще бъде оправянето с енергийната рецесия в страната, която е европейска енергийна рецесия, опазване на стандарта на живот на жителите и на фирмите в светлината на икономическата рецесия, която е разследване от енергийната рецесия, а на трето място - осъществяването на задачите във връзка с огромните инфраструктурни планове, утвърдени от бюджета за 2022 година, както и от законовите решения, утвърдени през декември от Народното събрание.

В годишното си послание в края на декември ръководителят на Народното събрание Талат Джафери разгласи, че в случай че предлагането за ново държавно управление бъде импортирано до 11 януари, той ще дефинира датата да осъществяване на съвещанието за избор на новия кабинет след съвещания с парламентарните групи, като най-вероятно това би се случило на 15-16 януари.

Той добави, че чака новото държавно управление да бъде гласувано на 16 януари преди 24:00 ч., с цел да може да стартира работа на 17 януари 2022 година

Съгласно Закона за държавното управление, Народното събрание на районен съд Македония избира и освобождава държавното управление с болшинство от общия брой на народните представители.

При предложение на състава на държавното управление номинираният за министър-председател предлага министри за всяко от избраните със закон министерства и министри без портфейл. Правителството встъпва в деня на избирането си.

Ако бъде определен, Ковачевски ще смени на премиерския пост Зоран Заев, който бе министър-председател на РСМ от края на месец май 2017 г

Заев подаде оставка на 31 октомври след загубата на локалните избори. Той се отдръпна и от лидерския пост в СДСМ.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР